EU-sanktioner mot Zimbabwes president

Pierre Schori: Det här var oundvikligt

Foto: AP
President Robert Mugabe i aktion förra gången det var val, i juni 2000. Nu har han kastat ut chefen för EU:s valobservatörer, Pierre Schori.
NYHETER

På måndagen beslutade EU att införa sanktioner mot Zimbabwes president Robert Mugabe och hans regering.

Beslutet togs efter att EU:s utrikesministrar hört svenske FN-ambassadören Pierre Schori om situationen i Zimbabwe.

– Det här var oundvikligt, säger Pierre Schori till aftonbladet.se.

Foto: REUTERS
Pierre Schori i London, dit han åkte direkt när han utvisades från Zimbabwe.

Pierre Schori var utsedd att leda EU:s observatörsstyrka i Zimbabwe. I helgen utvisades han ur landet. Orsaken var att Sverige inte tillhör de länder vars representanter har välkomnats som observatörer i Zimbabwe.

Beslutet att införa sanktioner fattades efter att Pierre Schori redogjort för situationen i Zimbabwe.

– Det här var oundvikligt eftersom Mugabe vägrade att diskutera demokrati, mänskliga rättigheter och pressfrihet, säger Pierre Schori.

”Skurkaktig”

President Mugabe betecknade i zimbabwiska medier Schori som ”oärlig” och ”skurkaktig” eftersom han befunnit sig in i landet med enbart turistvisum.

De övriga 30 personerna i EU:s observatörsstyrka kommer att kallas hem.

De har utsatts för hård press, och hållits under uppsikt av Zimbabwes säkerhetspolis. Schori rapporterade också till EU att tjänstemän från landets migrationsmyndighet trängt sig in på observatörernas kontor och ''skapat rädsla''.

Pierre Schori tror trots allt att valövervakningen kan fungera.

- Det finns ett hundratal valövervakare från afrikanska länder kvar. Men det är synd att inte vi kunde vara kvar eftersom vi är den största gruppen, säger Pierre Schori.

Inga resor

De riktade sanktioner som EU hotat med ett bra tag införs nu. De innebär att Mugabe och hans regerings medlemmar inte tillåts resa i EU eller i EU:s kandidatländer. De kommer också att få eventuella finansiella tillgångar frysta i EU. Dessutom förbjuds vapenexport till Zimbabwe.

EU-bistånd på nästan en miljard kronor under de kommande fem åren kommer nu att göras om. Inga biståndsprojekt som administreras av Zimbabwes regering kommer att få pengar.

- Mugabe rycker sannolikt på axlarna åt sanktionerna, sade Pierre Schori.

Presidentvalet i Zimbabwe ska hållas den 9 och 10 mars. Schori bedömer att förtrycket och trakasserierna mot den politiska oppositionen har blivit mer omfattande nu än vid parlamentsvalet för två år sedan.

Då förföljdes och fördrevs framförallt vita farmare på landsbygden.

- Det är mer våld nu. Och det har flyttat in i städerna, sade Schori.

TT , Pernilla Fagerström