Ställda på gatan – av kommunen

Familjen Zacharis handikapp-bidrag krävdes tillbaka på fel grund - tvingades flytta

NYHETER

Funktionshindrade Monicka och Sven Zachari och deras två barn hade ett hem och fungerande liv.

Tills Stockholms kommun drog in deras handikappbidrag.

Foto: LASSE ALLARD
BODDE BRA I HANDIKAPPLÄGENHET Sven och Monicka Zachari med barnen Simon och Anthonia och hunden Winnie tvingades sälja sin handikappanpassade lägenhet vid Jarlaplan sedan kommunen dragit in deras bostadstillägg för handikappade . Nu är de bostadslösa.

Sven är synskadad liksom Monicka som också är reumatiker. De bor nu med sina två barn i en lånad andrahandslägenhet på 55 kvadratmeter. De har tidigare haft en anpassad bostad och kommunalt bostadstillägg för handikappade, KBH.

Om familjens bostads- eller ekonomiska förhållanden förändras är de skyldiga att meddela det till stadsdelsnämnden. Vilket Sven och Monicka gjorde när deras handikappanpassade hyresrätt vid Jarlaplan skulle omvandlas till bostadsrätt.

Skrev till stadsdelsnämnden

- Det skulle bli mindre kostnader för oss om vi köpte lägenheten så vi skrev ett brev med de nya uppgifterna till stadsdelsnämnden. Inget hände, trots påstötningar.

De tolkade tystnaden som OK till fortsatt bostadsbidrag och affären genomfördes.

Ett halvår senare agerade förvaltningen och beslutade att Sven och Monicka på grund av köpet inte längre var berättigade till sitt bostadsbidrag.

Biståndet drogs in. Dessutom krävde stadsdelsförvaltningen att de skulle betala tillbaka 32 000 kronor. Fallet slutade hos inkasso och familjen gick med på en betalningsplan. För ett par veckor sedan kom ett kort brev där det stod att kravet var avskrivet.

En närmare titt i regelboken hade visat att förvaltningen inte haft rätt att återkräva redan utbetalat bidrag.

- Det var så dags då, elva månader efter att processen dragit i gång, säger Sven.

Hade inte råd att bo kvar

Men bostadsbidraget har familjen förlorat. Och utan bidrag har inte familjen råd att bo i sin anpassade lägenhet. I februari tvingades de sälja sitt hem.

- Boendet blev för dyrt, våra kostnader fördubblades nästan. I dag är vi bostadslösa. Det vi är mest besvikna över är att kommunen visat en sån brist på förståelse. Ingen på stadsdelsförvaltningen har ens ställt frågan om de ska hjälpa oss med ett annat boende.

"Ett frivilligt åtagande"

Ingmarie Jüring, enhetschef på Östermalms stadsdelsförvaltning, erkänner att de har gjort fel.

- KBH är ett frivilligt åtagande för kommunen och det fanns tidigare inga kristallklara riktlinjer, vilket har gett utrymme för olika tolkningar. Det är naturligtvis olyckligt, det är jag den första att hålla med om. Reglerna ses över nu.

En barnfamilj står nu utan bostad på grund av ert förfarande.

- Jag kan inte ha någon kommentar om det, då är jag inne och trampar på ett enskilt ärende. Men generellt har ju kommunen det yttersta ansvaret för de som vistas i kommunen.

Fatima Johansson