TEAM ANJA

Guldhoppet: Utan dem funkar det inte

1 av 2 | Foto: NISSE SCHMIDT
DE SKA FIXA GULD Här är tre av sex i teamet som Anja inte skulle klara sig utan, från vänster: Mikael Junglind, Slavo Mulej, Anja och Agneta Hjorth.
NYHETER

PARK CITY

Hon är stark - men knappast ensam.

Tärnabys, Sveriges och hela världens slalomdrottning har sex personer i sitt hov.

- När jag åker är det hela teamets prestation. Funkar inte de andra, funkar inte jag, säger Anja Pärson inför OS-debuten.

Anja hann inte mer än titta in i OS-byn i Salt Lake City förrän det var dags att åka till Jackson och träna sida vid sida med konkurrenterna i de finska och norska landslagen. Först i förrgår, efter fem dagars uppladdning i Wyoming, checkade hon in på Prospector Inn i Park City, ett hotell inte långt från OS-banorna. Det räckte för att hon skulle bli uppslukad av den olympiska puls som strömmar igenom hela Utah.

- När vi åkte in i byn blev jag lite nervös. Det känns att det är OS, att det är något stort, men samtidigt försöker jag se det här som en vanlig tävling. Ett OS är speciellt, men det är ju fortfarande samma åkare som jag ska tävla mot, säger hon.

"Jag kommer att gå för guld"

Anja Pärson ser trygg ut där hon sitter på en stol i ett av hotellets konferensrum. De fyra raka världscupsegrarna i slalom har gett henne ett självförtroende stort som hela USA. Anja har visat att hon är en vinnare, och ska visa det på nytt i morgon, då slalomtävlingen avgörs.

- Jag kommer att satsa allt och gå för guld. Håller det så håller det, säger hon utan att låta kaxig.

Anja ska åka för sig själv, för kung och fosterland, men inte minst för teamet bakom det svenska guldhoppet. 20-åringen är ensam när hon tar klivet upp på prispallen, men för att bli bäst räcker det inte enbart med talang.

Anja Pärson har insett det. Det är med värme i rösten hon talar om den som jobbar i det tysta.

- Teamet är A och O. De känner om jag stressar upp mig. Vi lugnar ner varandra och har förberett oss väldigt bra, säger Anja.

"Hon litar på mig i vallningen"

Anders Pärson, Kristina Andersson och Mikael Junglind är nya i teamet, men Slavo Mulej, en 50-årig sloven, har följt Anja under hennes fyra år i världscupen.

- Han är en av världens absolut bästa servicemän, säger Anja Pärson. I kväll tar Slavo plats i den svenska vallareboden, för att förbereda Anjas guldåk. Det är där han tillbringar den mesta tiden, när han inte är ute och känner på snön.

- Knarrar det när du går kan du vara säker på att det är nio grader eller kallare. Vi brukar gissa snötemperaturen innan vi mäter den. Vid 90 procent av gångerna har jag max en grad fel.

Mulej lägger på grundvallan när han har fått väderprognosen kvällen före tävling. Sedan stiger han upp klockan fem på morgonen för att lägga på ny valla, och kontrollera så att prognosen stämmer.

Har du vallat bort Anja nån gång?

- Nej, aldrig. Vallan spelar mycket större roll i fartgrenarna. I slalom är det kanterna som är det viktiga. Hur vassa de ska vara.

Vem har sista ordet?

- I kantslipningen gäller hennes ord. I vallningen litar hon på mig. Hon är okomplicerad, säger Mulej.

Mikael Junglind

Slavo Mulej

Agneta Hjorth

Då tävlar Anja

Stefan Holm, Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM