Vi är redan i semifinal...

Sportbladets expert tippar hockeyslutspelet: Tre Kronor har ett drömläge

NYHETER

SALT LAKE CITY

OS-hockeyn handlar inte längre om en nervpirrande kvartsfinal för Sverige.

Det handlar om vilka vi möter i semifinal.

Vitryssland har fått stryk med 8–1 i två raka matcher, mot Finland och USA.

De blir bara en aptitretare på vägen. Nu blir det först i semifinalen OS börjar på allvar för Tre Kronor.

Där möter Sverige segraren i mötet Kanada–Finland. Kanada har vi redan slagit.

Och Finland slår inte Sverige i två OS i rad. Sverige kan möta andra gruppettan USA först i en OS-final.

Drömläge med andra ord.

En OS-final mot USA skulle bli en svensk hockeyklassiker.

Lilla Sverige mot jätten USA på deras hemmaplan, med 9 000 patritotiska amerikaner på läktarna.

En kokande gryta, med all press på amerikanerna som alla räknar med ska vinna OS på hemmaplan för tredje gången i rad.

Inför kvartsfinalerna går det bara att hitta två skyhöga favoriter att gå vidare – Sverige och USA.

Resten av kvartsfinalerna blir stenhårda rysare.

Det kommer att ta på krafterna inför semifinalerna.

Som sagt – drömläge.

Sverige – bäst bakåt och en stor ledare i Mats Sundin

Målvakter

Tommy Salo (bilden) är OS hetaste målvakt så här långt. Han hyllas av alla experter som OS bästa målvakt. Johan Hedberg är en nästan fullvärdig reserv.

Backar +++++

Sverige har OS bästa backbesättning. Det är stabilt rakt igenom. Det finns offensiv kraft i backar som Lidström, Johnsson och Jönsson och defensiva bjässar i Norström och Ragnarsson.

Forwards

Sveriges enda svaga punkt. Vi har två riktigt bra kedjor, som producerar framåt. De med Sundin-Alfredsson-Dahlén och Sundström-Näslund-Nylander håller världsklass. Men sedan tunnas det ut.

Lagkänsla

Det är en otroligt bra stämning i den svenska truppen. Det här är ett LAG som vill nå sitt mål tillsammans. Stor ledare i lagkaptenen Mats Sundin och en grupp som håller ihop och stöttar varandra

Potential att växa

Visst kan Sverige bli bättre, men det blir svårt att spela bättre än vi gjort i de två första matcherna.

Taktik

Hardys Big Ice-hockey har varit en fullträff. Kanadensarna hade svårt att hålla koll på anfallsspelarna som ständigt smet bakom ryggen på dem.

Totalt: 29

Vitryssland – den gamla ryska skolan räcker inte nu

Målvakter

Vitryssland har låtit Sergej Shabanov och Andrei Mezin spela ungefär hälften var. Ingen är någon fantom i målet och Vitryssland har släppt in 25 mål på sex matcher, 16 (mot Finland. och USA).

Backar

Igor Matusjkin (Skellefteå) känner vi igen och här finns Vitrysslands enda NHL-proffs i Anaheims Ruslan Salei. Men inga backar som skrämmer.

Forwards

Ingen forward har gjort mer än ett mål, så det är tunt framåt i det vitryska laget. Vitryssland får mest inrikta sig på försvarsspel, men kan komma i snabba och överraskande kontringar, som i matchen mot Ryssland

Lagkänsla

Det är inget fel på vitryssarnas sammanhållning. Men för ett lag som bara förlorar blir påfrestningarna stora. Man har märkt en del uppgivenhet i vissa matcher, som mot finländarna.

Potential att växa

Nej, det här är inget lag som plötsligt växer två storlekar och utmanar stora hockeynationer som Sverige. Vitryssland har nått sitt mål genom att ta sig vidare.

Taktik

Det är den gamla ryska skolan som gäller, med tekniska och skridskoskickliga spelare. Har inget annat val än att lägga sig på försvar och spela på kontringar.

Totalt: 12

Kanada – bråk och gnäll skickar laget ut ur turneringen

Målvakter

Curtis Joseph och Martin Brodeur är normalt två av hockeyvärldens bästa målvakter. Men visst saknar Kanada Patrick Roy, som tackade nej till OS. Varken Joseph eller Brodeur har övertygat.

Backar

Visst har Kanada bra backar, även om de var pinsamt stillastående i första matchen mot Sverige. På papperet är det några av de bästa i hela NHL, men frågan är hur vilsna de är på stor is.

Forwards

Det var riktigt dåligt framåt i de två första matcherna. Lemieux var en skugga av sig själv mot Sverige. Kanada har inte hittat rätt i kedjeformationerna än och snart är det för sent.

Lagkänsla

Det ryktas om svåra interna problem i truppen. Gnäll och bråk. Lemieux måste ta sin viktiga ledarroll på allvar om det här laget ska hitta harmoni i slutspelet.

Potential att växa

Det kan inte bli sämre och på papperet har Kanada ett grymt lag. Därför har Kanada störst potential av alla lag att växa. Men det finns inte mycket tid. Det måste bli en omedelbar skärpning.

Taktik

Haft svårast av alla lag att anpassa sig till den stora rinken. Hittills har det inte funnits några klara linjer i spelet och Kanada har inte ens spelat fysiskt.

Totalt: 20

Finland – lagkänslan kommer att ta Finland till semifinal

Målvakter

Efter smällen mot USA (0–6), såg det mörkt ut, men Jani Hurme var strålande mot Ryssland i natt.

Backar

Finland har mycket skickliga backar på papperet. De har spelat upp sig i de senaste två segermatcherna.

Forwards

Teemu Selänne, Sami Kapanen (bilden) och Jere Lehtinen är världsspelare. De har en väldig fart på skridskorna just nu. Selänne avgjorde mot Ryssland i i natt.

Lagkänsla

Finländarna är ett lag i harmoni och Teemu Selänne är en både behaglig och skicklig lagkapten. Inte ens 0–6 i premiären mot USA skapade några sura miner i laget.

Potential att växa

Det skulle vara fem plus om vi visste att Finland skulle möta Sverige i semi. Mot oss svenskar växer alltid finländarna minst en tum.

Taktik

Finland trivs bäst då de får byta chanser med motståndarna, som mot Ryssland i går, där finländarna effektivt utnyttjade de chanser de fick.

Totalt: 21

Ryssland – djupdykning i går, men farten avgör kvarten

Målvakter

Ryssarna har ju bara en riktigt bra målvakt i Nikolai Khabibulin, NHL:s kanske bäste målvakt i vinter. Men Khabibulin har varit darrig hittills. Inte världsklass.

Backar

Det vimlar av spelskickliga backar i ryssarnas lag. Sergej Gonchar (bilden) och Boris Mironov är starka offensivt, Kasparaitis en hårding i egen zon.

Forwards

Oj, oj, oj. Här går det undan. Makalöst skridskoskickliga forwards, med maximal puckkontroll i högsta fart. Sergej Fedorov, Sergej Samsonov och unge Ilja Kovaltjuk bildar bästa kedjan.

Lagkänsla

Coachen Vjateslav Fetisov verkar ha fått ihop alla ryska stjärnor till ett lag. Men matchen mot Finland var en liten djupdykning. De såg ointresserade ut.

Potential att växa

Ryssarna kommer bara att bli bättre, när personkemin i de olika kedjorna och backparen växer.Khabibulin kan spela mycket bättre än han gjort hittills.

Taktik

Rutinerade Fetisov backas upp av enormt skicklige tränaren Vladimir Jurzinov. Det är offensiv och puckkontroll som är ryssarnas styrka. I egen zon är de inte lika bra.

Totalt: 25

Tjeckien – en outsider som är direkt sårbart i underläge

Målvakter

Dominik Hasek är normalt världens bästa målvakt. Även om han inte kommer att komma ner i sitt fantastiska målsnitt från Nagano (0,97) blir avgörande nu.

Backar

Tjeckerna är starka på backsidan, men har inte en lika bra mix som exempelvis Sverige. Det har inte blivit ett tjeckiskt backmål så här långt, ett underbetyg.

Forwards

Det är världsklass rakt igenom. Jaromir Jagr (bilden) har varit mycket bra i inledningen, gjorde allt utom mål mot Sverige.

Lagkänsla

Tjeckerna har samma tradition som Sverige. De är uppväxta med att se hockey som ett lagspel. Det betyder sammanhållning och bra stämning i truppen. Alla drar åt samma håll.

Potential att växa

Tre raka VM-guld och OS-guldet senast. Tjeckerna är som bäst då det verkligen gäller. De blir livsfarliga nu igen. Har fått smyga med som en liten outsider.

Taktik

Tjeckerna har ju spelat torpedhockey i alla tider. Strikt defensiv och snabba spelvändningar. Alla vet sin uppgift. Är mästare på att försvara en ledning, men sårbara då de hamnar i underläge.

Totalt: 29

USA – växer för varje match och bärs fram av sina fans

Målvakter

Här är också en del frågetecken borta. Mike Dunham höll nollan mot Finland och Mike Richter kom in och räddade en poäng mot Ryssland. Enda problemet nu är väl att välja mellan de två.

Backar

Många trodde att det här var USA:s svaga punkt, men backarna har varit överraskande bra så här långt. Veteranerna Chris Chelios och Phil Housley har varit mycket stabila och visat vägen.

Forwards

USA är mycket starka på forwardssidan. Har mycket spelskickliga centrar i Mike Modano och Jeremy Roenick och tunga, tunga toppforwards som går rakt på mål. Framåt är amerikanarna livsfarliga. Sexton mål på tre matcher.

Lagkänsla

USA är motsatsen till Kanada. Här bultar spelarnas hjärtan av patriotism och publiken eldar upp laget. USA spelar som ett lag och alla ställer upp för varandra. Potential att växa ++++

USA kommer att bli ännu bättre, ännu mer taggat i slutspel. Laget har fått en lätt kvartsfinal mot Tyskland och en extra chans att vänja sig vid spelet på stor is.

Taktik

USA spelar mer transatlantiskt än Kanada. De ligger på och forecheckar och spelar mycket fysiskt. Men samtidigt håller de ihop laget föredömligt.

Totalt: 26

Tyskland – har gått längre än väntat, är helt chanslöst

Målvakter

Tyskarna har knappast saknat Washingtons Olaf Kölzig, då hemmamålvakten Marc Seliger från Nürnberg storspelat. Han har varit mycket säker, utom svackan i matchen mot tjeckerna.

Backar

Tyskland har satsat på en helt ny generation spelare och har mycket unga backar, två av dem, Christian Ehrhoff och Christoph Schubert födda 1982. Men det har varit en fullträff för Tyskland.

Forwards

Tyskland har två riktigt vassa forwards i NHL-spelarna Marco Sturm från San José och Jochen Hecht (bilden) från Edmonton. De får USA se upp med.

Lagkänsla

Bara att ta sig till slutrundan var en enorm framgång för tyskarna. Men de har förtjänat slutspelsplatsen genom att spela som ett kollektiv.

Potential att växa

Nej, tyskarna har gjort sitt i OS. Det blir kvartsfinal mot USA och där är tyskarna chanslösa.

Taktik

Mario Lemieux kallade lite elakt tyskarnas spelsystem för 0–5. De ställer upp hela femman på blå och försvarar sig.

Totalt: 16

Mats Wennerholm