”Jag sa att hon fick välja vilken kusin hon ville gifta sig med”

Foto: peter knopp
Vid Fadime Sahindals begravningshögtid i Uppsala domkyrka fanns bland andra kronprinsessan Victoria, statsrådet Mona Sahlin och riksdagens talman Birgitta Dahl på plats och ceremonin sändes direkt i tv. Fadime har blivit en symbol för kvinnors kamp för rätten att själva få forma sina liv.
NYHETER

forts.

Har hon inga känslor? Hur kan hon göra så här mot oss? sa Rahmi till Pekgul.

Han ville visa att han inte alls varit omöjlig som far:

– Jag sa till Fadime: Vi åker ner till byn. Du får välja vilken kusin du vill och gifta dig med honom.

Nu var alla möjligheter uttömda, men han ville inte döda sin dotter. Rahmi sa till Pekgul:

– Skicka iväg henne, vart du vill.

Hon skulle sändas i exil. Det var också ett sätt för Rahmi att rädda sin heder. På tvätteriet sa han till arbetskamrater som försökte tala med honom:

– Fadime är en hora!

Hon försvann till studierna på högskolan i Östersund. Rahmi kunde hävda att han inte längre hade en dotter vid namn Fadime.

Men några kurder som såg honom dessa sista år säger att han ändå hade förlorat. Han gick mjukt, lätt framåtlutad med händerna på ryggen, en kurdisk bondes gång, och han undvek andras blickar.

Han rörde sig inte ute lika mycket, men anmälde sig till en datakurs. Den arrangerades av Kurdiska solidaritetsföreningen, som sympatiserar med den terroriststämplade organisationen PKK. Rahmi var medlem i föreningen, men pratade egentligen aldrig politik. Han gick dit någon enstaka gång för att dricka kaffe.

Dataläraren Rehber Bilgin berättar att Rahmi förstod hur datorn fungerade i princip, men att han hade problem att namnge olika filer. Han kunde ju inte skriva. ”Han skrev en krumelur, några bokstäver på måfå.”

Rahmi pratade om att följa aktiekurserna på internet.

Samtidigt pluggade Fadime framgångsrikt på högskolan i Östersund. Hon studerade kulturkonflikter ur ett familjeperspektiv. ”Hon studerade sin egen problematik”, säger Masoud Kamali som är lärare på kurser i Östersund också.

Fadime var duktig, fick Väl godkänd på två av tre tentor för Kamali.

Rahmi var ensam, eller kände sig i alla fall ensam. Till Nalin Pekgul hade han sagt:

– Det pratas överallt. Men när jag kommer slutar de. Jag kan inte gå ut och titta folk i ögonen.

Åtminstone tio gånger under deras samtal sa han:

– Jag önskar jag vore död. Så att jag slapp uppleva detta.

Fadime var ensam, mer ensam än vad folk tror, berättar Masoud Kamali som kände henne väl.

Hon längtade efter sin mor och sina systrar. Hon började närma sig slutet på studierna. Hon skulle till Kenya för några praktikmånader. Fadime var orolig för resan, och angelägen om att träffa modern och en lillasyster innan hon for.

Masoud Kamali, som pendlar mellan Uppsala och Östersund, hade bil. En dag i januari frågade Fadime om hon kunde få lifta med honom. Han sa att hon absolut inte fick åka till Uppsala. ”Då utmanar du din far i hans eget hem.”

Okej, sa Fadime. Hon lämnade Kamali och gick nerför trappan. Han ropade på henne. Hon sprang tillbaka upp.

– Fadime, sa Kamali, du är död om du åker till Uppsala.

Masoud Kamali visste att Rahmi hade stått emot trycket att döda henne. Han kunde ju säga att hon lämnat Uppsala för gott. Hon fanns inte mer. Om Fadime kom tillbaka skulle hon utmana det sista han hade: familjen, hans återstående heder, det lilla anseende han ansåg sig ha kvar.

Rahmi skulle tvingas att göra något drastiskt. Kanske bara örfila upp henne, men det vore illa nog. Fadime skulle få sin praktik i Kenya förstörd. Så Kamali sa:

– Du är död om du åker till Uppsala.

Han sa det halvt på skämt, halvt på allvar. Fadime skrattade.

– Verkligen! sa hon.

Han fick henne att ta i hand på att hon inte skulle resa till Uppsala. Sedan gick hon nerför trappan igen.

Fem dagar senare såg Masoud Kamali på tv att Fadime var skjuten.

Peter Kadhammar