”Han kom i tid och betalade punktligt, men lärde sig inte

Foto: URBAN ANDERSSON
Rahmi sorterade smutstvätt på Salabacketvätten, ett hårt och enhanda arbete. Han berättade för arbetskamraterna om sin dröm att köpa en fin bil. På väggen satte någon upp en bild av en Saab Turbo.
NYHETER
Integrationsforskaren Masoud Kamali kände Fadime och hennes familj. – Hennes agerande hotade Rahmis överhöghet i familjen och hans anseende bland kurderna, säger han.

forts.

rum satte han på sig läsglasögon och bläddrade i Uppsala Nya Tidning.

– Vad står det här? kunde han fråga arbetskamraten Anders Holmin. Vad betyder det här?

När Rahmi skulle studera aktiekurserna gav han tidningen till Holmin som läste och berättade vad som gått upp och vad som gått ner.

Rahmi var runt 50, Holmin hälften så gammal.

Rahmi pratade mycket om sina aktier med de närmaste arbetskamraterna, med chauffören som körde tvättbilen, med fabrikschefen. Några tänkte: Klarar en karl som inte kan läsa att hålla på med sådana affärer? Andra misstänkte att han kanske skarvade. ”Varför jobbar du här när du har så mycket pengar?”

Deklarationerna visar att han under 90-talet hade en stadigt växande inkomst av kapital, som kulminerade 1999 med 365 736 kronor. Den taxerade förvärvsinkomsten var samma år 153 900 kronor.

Drömmen om rikedom passade in i hans andra dröm, att skaffa körkort. Det var två sidor av samma sak. Till en arbetskamrat sa han att han skulle ta körkort, köpa en Saab Turbo och köra hem till byn med den.

Därefter fick Rahmi öknamnet, eller smeknamnet, Turbo.

Arbetskamraterna satte upp en bild på en Saab Turbo på väggen bakom honom. Den satt där i flera år.

Länge, länge pratade han om körkortet. Hur svåra lektionerna var. Hur dyrt det var. Sedan tystnade pratet och han skaffade moped. Något körkort fick han inte.

Men namnet, Turbo, kletade fast vid honom och blev en del av hans identitet. Den unge Anders Holmin trodde att Rahmi kallades Turbo för att han sorterade tvätt så snabbt.

En kvinna, systern, hade hjälpt honom att få arbete i tvätteriet. En annan kvinna, eller snarare flicka, skulle hjälpa honom att uppfylla drömmen, körkortet.

Han kom till lektionerna med sin mellandotter, Fadime, som han senare skulle skjuta.

Fadime var länken mellan Rahmi och trafikläraren Stefan Jovelou på OK Trafikskola. Rahmi klarade ju inte språket.

– Ja, ja, fin bil, fin bil, var det enda svar Rahmi hade vad man än sa, berättar en annan lärare som gav Rahmi några lektioner.

Så han tog med Fadime. Hon satt i baksätet på Opel Asconan, Jovelou och Rahmi fram. Även för Jovelou berättade Rahmi om sin dröm. Han skulle köpa en fin bil, nu sa han Volvo, en GLT-modell, och köra hem till byn med den.

Jovelou förstod på Rahmi att det var viktigt att lyckas. Att ta körkort och köpa bil var att lyckas, då var man någon. Jovelou tyckte att Rahmi var fixerad vid körkortet.

På sätt och vis var han en drömelev. Han kom i god tid. Betalade punktligt. Han ville köra flera gånger i veckan. Det verkade inte spela någon roll vad det kostade. Men han lärde sig inte.

Jovelou föreslog flera gånger att de skulle avbryta, detta gick inte, det skulle inte bli något körkort.

Rahmi tog med Fadime, som satt i baksätet och tolkade.

Det var inte ovanligt att invandrare hade med sig tolkar, men det var ovanligt att någon hade med sig sin dotter, så ung dessutom. Fadime var 13 – 14 år.

Rahmi betalade även för teorilektioner. Då satt de i trafikskolans fikarum på

”Jag önskar att jag vore död så jag slapp detta”

forts.