Helikopter störtade bland sportlovsfirare

Kraschade under räddningsuppdrag – fyra döda

NYHETER

GRENOBLE

Fyra människor omkom på tisdagen när en helikopter störtade under ett räddningsuppdrag i Alperna. Förskräckta sportlovsfirare bevittnade kraschen i en skidbacke nära Chamonix i östra Frankrike.

Besättningen skulle undsätta en 49-årig kvinna från Holland som skadat sig i backen. Kvinnan omkom i stället tillsammans med piloten och två män som deltagit i räddningsinsatsen.

Helikoptern exploderade efter att ha kommit i kontakt med en kabel nära marken. Den störtade mycket nära en fullsatt restaurang i pistområdet.

Eftersom vädret var vackert och många skolor har lov var det mycket folk i backarna, liftarna och restaurangen. Skidorten lockar besökare från hela Europa.

”Piloten offrade sitt liv”

- Det var mycket nära. Piloten måste ha offrat sitt liv för att helikoptern inte skulle slå ned på terrassen som var full med folk, sade Claudine Descombes som äger restaurangen Chalet de Bissac.

Olycksplatsen ligger på en sluttning i Flaine i Haute-Savoie.

Enligt åklagaren Vincent Le Pannerère hade helikoptern just plockat upp den skadade turisten när maskinen slog emot kabeln. Vajern ingår i ett transportsystem för sprängämne som man använder för att utlösa kontrollerade laviner.

Kabeln var tydligt utmärkt och piloten erfaren. På kvällen vågade man inte fastslå om det ändå var piloten som gjort ett misstag eller om det uppstått något fel på helikoptern.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM