Svenskt rekord av Röljer på 1 500 meter

Guld och världsrekord till Derek Parra

NYHETER

SALT LAKE CITY

Efter 5 000 m var han besviken.

Kroppen hade inte svarat som den skulle, och förhoppningen om en topp 10-placering i OS-debuten blev till 22:a plats långt ner i fältet.

- I dag kändes det betydligt bättre, säger skridskotalangen Johan Röjler - som satte nytt svenskt rekord på 1 500 m.

Tiden 1.49,50 var 18 hundradelar snabbare än Magnus Enfeldts svenska rekord från Calgary i mars förra året.

Det var dessutom drygt två sekunder bättre än Röjlers personliga rekord - och en hygglig avslutning på OS i Salt Lake City.

Det blev inga topplaceringar.

Men det blev heller ingen katastrof.

Från 38:e plats var Röjler fem och en halv sekund efter segrande amerikanen Derek Parra - som satte världsrekord med 0,62 sekunders marginal (1.43,95).

Men Röjler var ändå nöjd över sin tid och det svenska rekordet - och han säger att han ''har mer i kroppen''.

- Det gäller bara att få ut det också.

Och det ska han få.

Krävs satsning

Enligt Röjler är det stora målet OS-guld på 5 000 m i Turin 2006 - när juniorvärldsmästaren från 2000 blivit fyra år starkare, fyra år bättre och fyra år mer förberedd.

Men för en OS-medalj krävs både satsning och resurser, och sedan Röjler i fjol reste hem ifrån den misslyckade proffstillvaron i Holland har han landat i en ny verklighet.

Det är en verklighet där ambitionerna fortfarande är stora, men resurserna små.

- Förbundet hjälper mig mycket med träningsläger och sånt, men det går ju inte att äta sand - jag måste ju leva också, säger Röjler till TT.

- Och så vill jag fortsätta med Johan som tränare - det är nummer ett för mig.

Nyttig rutin

''Johan'' är den förre sprintvärldsmästaren Johan Granath, som tog över som Röjlers tränare i höstas. Granath bor i Katrineholm, men pendlar allt oftare till Örebro där han ansvarar för träningsupplägget.

Det tar mycket tid, och ersättningen är blygsam.

- Han får lite ersättning från förbundet för utebliven inkomst, men i övrigt är det nog inte så mycket, säger Röjler.

- Det vore kul att själv kunna ge Granath någon form av ersättning eftersom han gett mig så mycket annat. Jag hoppas att jag kan dra ihop lite sponsorer efter säsongen, så att vi kan satsa vidare på VM nästa år.

Då avgörs allround-VM på hemmaplan - i Göteborg.

Men först återstår två stora tävlingar av årets säsong, världscupfinalen i Insel och allround-VM i Herenveen. Trots att OS-debuten inte blev någon succé hoppas Röjler att Salt Lake City ändå gett honom en värdefull rutin.

- Jag tror att jag ha nytta av det här till andra tävlingar. Här har jag varit ganska nervös, men det kanske jag inte behöver bli i framtiden.

- OS är ju den största tävlingen som man kan vara med i, och då kommer allt annat inte att kännas lika mäktigt.

USA:s Derek Parra tog hand om både OS-guldet och världsrekordet på 1 500 m. Parra vann på 1.43,95 - 62 hundradelar snabbare än Jochem Uytdehaage från Holland, som också han hade en bättre tid än den gamla rekordnoteringen på 1.45,20. På 5 000 meter blev det omvänd ordning, med Uytdehaage som vinnare och Parra som silvermedaljör.

Bronset gick till Ådne Söndrål, Norge.

Resultat

Jakob Sillén/TT