”Jag njuter av att vara favorit”

Inför slalomen pratar alla om svenskt guld - även Pärson

NYHETER

PARK CITY

En hel nation kräver guld när Anja Pärson kastar sig utför pisten i Deer Valley i kväll.

Det är i ett sådant läge en normal 20-åring skriker rakt ut för att slutligen knockas av den enorma pressen.

Men Anja är, tack och lov, inte som andra.

- Jag njuter av att vara favorit. Så länge jag står på benen talar allt för mig, säger hon.

Foto: MATS STRAND
PÅ GULDJAKT I USA Ett efter ett har de svenska guldhoppen misslyckats i OS i Salt Lake City. Nu återstår bara några få och i kväll är det dags för ett av dem - Anja Pärson. "Så länge jag står på benen talar allt för mig", säger hon inför slalomen i Park City.

Året är 1994, platsen norska Lillehammer. Det är där Tre Kronor tar OS-guld efter att ha sänkt Kanada i ett välregisserat straffläggningsdrama.

Två kilometer från ishallen sitter en tolvårig svensk flicka och ser matchen på storbilds-tv. När Tommy Salo gör den magiska, avgörande räddningen skriker hon så att det hörs över riksgränsen.

Hennes namn är Anja Pärson.

- Semin såg jag live. Fan... Det var helt underbart. Det finns bara en Tommy Salo, säger hon och ler.

I dag - exakt 2 915 dagar efter den där oförglömliga kvällen - är hon i Deer Valley för att ta Sveriges nästa OS-guld. Svenska folket har längtat, längtat och längtat. De hoppades på Per, på Magda och på Pillan, men eftersom de inte lyckades fullt ut eller inte alls har förväntningarna lastats över på en 20-årig OS-debutant.

"Så länge jag står talar allt för mig"

Men Anja Pärson är inte typen som skiter knäck även om det vore motiverat. Hon gör som svenskarna i allmänhet inför dagens slalomtävling.

Pratar om guld, alltså.

- Det blir mer press på mig eftersom de andra inte har tagit så många medaljer, men det är ju inget jag kan påverka. Min målsättning är fortfarande densamma. Så länge jag står på benen talar allt för mig. På träningen har både slalom och storslalom fungerat jättebra. Det kan hända samma sak som i VM, säger hon utan att låta kaxig.

Ni kanske minns vad som inträffade då, i VM i St Anton förra året. Anja hade bara vunnit en enda världscuptävling före mästerskapet, men det hindrade henne inte från att lämna Österrike med guld i slalom och brons i storslalom.

Men nu, till skillnad från då, är du favorit.

- Ja, nu är det helt annorlunda. Då var det ingen som trodde på mig. Men jag försöker se det här som en vanlig tävling. Jag menar, det är ju fortfarande samma åkare jag tävlar mot.

Hur hanterar du pressen?

- Jag njuter av att vara favorit. Jag ser inget negativt med det utan sätter press på de andra tjejerna. De vet vilken standard de måste komma upp i för att slå mig. Det är väldigt positivt. Jag vet att det handlar om små marginaler men jag kommer att satsa allt och gå för guld. Håller det så håller det.

Anja Pärson ser lugn och trygg ut där hon har slagit sig ner på svenskarnas förläggning i Park City. Hon är klädd i jeans och har en vit tröja under den marinblå OS-kavajen.

Ingen kan tro att hon närmar sig OS-debuten.

Blir du inte nervös?

- Jo, när jag åker till backen är det så att jag mår illa.

Under tävlingens gång då?

- Nej, i VM var jag inte alls nervös. Inför starten i det andra åket sa jag till mig själv: Tar du inte den här chansen kommer du aldrig förlåta dig själv under resten av livet. Men jag njöt av situationen. Jag hade kontroll på alla tankar. Den känslan vill jag uppleva igen, säger Anja Pärson.

Vinna eller försvinna - här är Anja Pärsons främsta utmanare till OS-guldet

Brantare än någon backe i världscupen

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM