”Magnar har splittrat laget”

OS-hjälten Lundbäck: Jag vill att en tuffing tar över

NYHETER

SALT LAKE CITY

Missnöjet gror i skid-Sverige.

Skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck kräver förbundskaptenen Magnar Dalens avgång.

Lundbäck tycker att han favoriserar Per Elofsson.

- Magnar har skapat en splittring i truppen. Dessutom har laget misslyckats totalt med sin uppladdning inför OS, säger han.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
RYTER TILL OM FIASKOT Sven-Åke Lundbäck är inte nöjd med vad de svenska skidåkarna har presterat i Salt Lake City. Han är inte heller nöjd med förbundskaptenen Magnar Dalens jobb. "Det finns många frågetecken kring lagets uppladdning till exempel", säger han.

OS-guldmedaljören från Sapporo 1972, Sven-Åke Lundbäck, är normalt en tystlåten herre, men nu har han fått nog.

Han har följt OS i Salt Lake City framför teven hemma i Bergnäset - utanför Luleå - och sett de svenska herrarna misslyckas totalt.

- Det går inte att bara sopa allt under mattan. Någonting är fel, för så här dåliga är vi inte, säger Sven-Åke Lundbäck bestämt.

Han tror att det delvis är ett ledarproblem - att Magnar Dalen inte är rätt man att leda svensk längdskidåkning längre.

- Det finns många frågetecken kring lagets uppladdning till exempel. Varför tävlade man inte närmare in på OS? Varför har man misslyckats med höghöjdssatsningen? Varför tränade man knappt på OS-banorna inför premiären?

"Han favoriserar Per Elofsson"

Sven-Åke Lundbäck tror att en ny kraft skulle kunna få fart på svensk längdskidåkning igen.

- Jag ser gärna att någon tuffing tar över och jag är inte så säker på att man ska söka efter en sådan kraft i de nordiska länderna. Nej, jag kan tänka mig en mellaneuropé på den posten, säger han.

Skidlegendaren har också reagerat över Magnar Dalens sätt att hantera skidstjärnan Per Elofsson.

- Vi har inget lag längre, vi har två. Magnar favoriserar Per Elofsson och bryr sig knappt om de andra i laget. Det är naturligtvis inte bra. Att ha en bra gemenskap är viktigt, även i en individuell sport som skidåkning.

Sven-Åke Lundbäck tycker att det är konstigt att svenska skidlandslag gång efter gång misslyckas i höghöjdsuppladdningen.

- Där tror jag att gamla åkare har mycket att ge, men som det är nu kastar man bort all kunskap i onödan. Ingen frågar de gamla storåkarna om råd, utan direkt de lägger av är de bortglömda, säger han.

Magnar Dalen tar lugnt på kritiken.

- Alla får ha sin åsikter och egentligen vill jag inte kommentera vad Sven-Åke eller någon annan säger. Mitt kontrakt med förbundet går ut i maj och efter det får vi se.

Han tycker du favoriserar Per Elofsson.

- Ja, det får han väl tycka. Men så är det inte. Per är en i laget, precis som alla andra.

Magnar Dalen har varit förbundskapten i fyra år och har tillsammans med Per Elofsson ryckt upp svensk skidåkning.

Men i dag är gamla meriter ingenting värda.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM