Två dödades i långtradarkaos

E4:an vid Markaryd stängdes av i natt

NYHETER

Masskrocken på dödens väg vid Markaryd krävde två liv.

Sex långtradare och en personbil var inblandade i den svåra olyckan på den glashala E 4:an i går kväll.

Sträckan är den enda mellan Stockholm och Helsingborg som saknar såväl motorvägsstandard som mittvajer.

- Jag är glad att vi är vid liv. Vi lyckades nästan stanna för lastbilen framför oss som krockat med en annan lastbil när ytterligare en kom och körde in i sidan av vår bil, säger Robert Neorert, 25, från Polen, som tillsammans med en kollega var på väg till Stockholm i går kväll.

Olyckan inträffade två kilometer söder om Markaryd på en 90-sträcka vid klockan halv tio i går kväll.

Polisen hade i natt inte olycksbilden helt klar. Klart är i alla fall att den ena lastbilens förarhytt hamnat i släpet på en mötande lastbil. Vilken av lastbilarna som kommit över på fel sida är oklart.

Döda i dansk långtradare

- Vi har hittat en död i den danska lastbilen och troligen finns det ytterligare en person som är fastklämd och död. Vi har svårt att ta oss in, sa Robert Loeffel, länsvakthavande vid Kronobergspolisen vid tvåtiden i natt.

- När lastbilarna krockat dundrade det in ytterligare fyra långtradare och en personbil. Det är en mycket trafikerad sträcka med mycket tunga fordon.

Juha Luukkonen, brandförman i Markaryd, som var först vid olycksplatsen, beskrev i natt situationen som kaotisk.

- Det ligger bildelar överallt, bilarnas last ligger utspridd och flera av långtradarnas hytter är krossade. Det är glashalt, nästan svårt att gå.

En chaufför fördes till sjukhus med lättare skador. Ett tiotal personer var inblandade i olyckan.

Gasen läckte inte ut

En av långtradarna var en gastransport.

Tankarna sprang inte läck och någon fara för utsläpp förelåg aldrig.

Enligt Vägverket Region sydöst har tolv personer avlidit i olyckor på E 4 mellan Strömsnäsbruk och Eket i Örkelljunga kommun från 1996 fram till i går.

- Ju snabbare vi kan bygga bort sträckningen desto bättre. Det är en massa avåkningar och olyckor här. Vägen har dessutom flera plankorsningar och går genom flera samhällen, säger Leif Haraldsson, produktionsledare Vägverket Sydöst.

Hur mycket hade en mittvajer lindrat skadorna?

- Svårt att säga om en vajer hade stått emot lastbilarnas kraft. Men olyckans omfattning hade nog i alla fall inte blivit lika stor.

E4:an vid Markaryd kommer att vara avstängd minst till klockan nio på onsdagsförmiddagen. Då ska polisen ta beslut om vägen kan öppnas, enligt polisen i Växjö.

Vägsträckan byggs om

Fredrik Engström

ARTIKELN HANDLAR OM