Hon avgör om Nadina utvisas

I morgon tas det viktiga beslutet

1 av 2
fattar beslutet Ordföranden i Utlänningsnämndens Gunilla Persson, är med och fattar beslutet i morgon om Nadina ska utvisas.
NYHETER

SÄVSJÖ

I morgon avgörs femåriga Nadinas öde i Utlänningsnämnden.

Ordförande Gunilla Persson säger:

- Jag tänker inte berätta i förväg vilka som är med och fattar beslutet.

Jag/vi kräver att femåriga Nadina Imamovic inte avvisas till Bosnien utan beviljas uppehållstillstånd i Sverige av humanitära skäl.

Vid mötet i morgon ligger en ny ansökan om uppehållstillstånd för Nadina Imamovic och hennes mamma Kimeta på Utlänningsnämndens bord. I ansökan påpekar familjens advokat Tryggve Emstedt:

- När det handlar om ett barn som är så gravt synskadat får det under inga omständigheter skickas tillbaka till sitt hemland innan man fått garantier för att barnet inte far illa på hemorten.

- Har nämnden gjort någon som helst sådan undersökning? Vilken typ av vård kan Nadina påräkna i Bosnien? Hur kan det påverka sjukdomsförloppet?

"Tiden är för knapp"

Enligt advokat Emstedt är Utlänningsnämndens tidigare beslut att avvisa Nadina ytterst illa underbyggt.

- Ja, rätteligen borde beslutet skickas till kammarrätten för granskning men tyvärr är tiden nu för knapp.

- Vad vi nu bland annat yrkar är att Utlänningsnämnden beslutar om att utse en förtroendeläkare som tar ställning till flickans ögonsjukdom och om det föreligger verkställighetshinder med anledning av det.

Att Nadina sedan länge har en tid inbokad den 15 mars på syncentralen vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping har tidigare inte alls tagits hänsyn till.

Nadina vill inget veta

Avvisningen ska ske snarast möjligt och Migrationsverket är redan i gång med verkställigheten. Men nu säger Rosita Grahn, handläggare på Utlänningsnämnden, att den planerade synundersökningen kan få betydelse.

På vilket sätt - menar du att Nadina kan få stanna så länge i Sverige att hon åtminstone hinner med den viktiga undersökningen?

- Migrationsverket som ombesörjer de praktiska detaljerna kring utresan kan få vissa verkställighetsföreskrifter.

Ge respit några veckor alltså?

- Ja, just det.

Nämndens ordförande Gunilla Persson vill inte gå in på hur man resonerar i Nadinafallet.

Fattar ni beslutet redan i morgon?

- Det beror på utgången.

Nadina själv har förstått att något omvälvande håller på att ske i hennes värld. Hon leker med sina kompisar på flyktingförläggningens dagis i Sävsjö. Hon plockar förstrött med sina gosedjur.

Storasyster Edina säger:

- När vi försöker berätta för Nadina vad som ska hända håller hon bara för öronen och skakar på huvudet.

- Hon vill inget veta.

Ebba von Essen