O J:s advokat ska försvara UFF-ledaren

Robert Shapiro kan få Mogens Petersen frikänd

NYHETER

LOS ANGELES

UFF:s och Tvindrörelsens ledare Mogens Petersen har anlitat O J Simpsons försvarsadvokat Robert Shapiro för att bli frikänd.

Tidigt i morse inleddes häktningsförhandlingen.

- Petersen är en jättebedragare, sa åklagaren Kevin Lally.

Foto: AP
DÅ BLEV DET FRIANDE DOM Robert Shapiro jobbade som försvarare för O J Simpson och lyckades fria honom för mord på hans före detta flickvän och hennes pojkvän. Nu har Shapiro anlitats av UFF-ledaren Mogens Petersen som misstänks för skattebrott.

Mogens Petersen greps i helgen vid en mellanlandning i Los Angeles. Sedan april 2001 är han häktad i sin frånvaro i Danmark tillsammans med fyra andra i Tvindrörelsen.

Han misstänks för skattebrott på 75 miljoner kronor.

Tidigt i morse svensk tid avslutades häktningsförhandlingen som stundtals var mycket spektakulär med fräna angrepp från respektive sidor i målet.

Placerades i häktet

Domaren i Federal Court i Los Angeles, John Hillman, klarade inte att ta beslutet om Petersen ska utlämnas till Danmark. Hillman vill ha mer tid på sig för att läsa på om utlämningsreglerna och beslöt att häktningsförhandlingen ska återupptas på torsdag. Fram till dess placeras Petersen i häktet.

Petersen har anlitat Robert Shapiro, en av USA:s mest kända försvarsadvokater, för att bli frikänd. Shapiro blev världskänd när han tog sig an O J Simpson och lyckades få honom frikänd.

Shapiro var i går fylld av självförtroende.

Två miljoner för att ta fallet

- Han kommer inte att bli utlämnad. I alla fall inte så länge jag håller på med fallet, sa Shapiro till Aftonbladet innan häktningsförhandlingen startade.

Ryktet säger att Shapiro tar mer än två miljoner kronor bara för att ta sig an fallet. Åklagaren Kevin Lally var hård i häktningsförhandlingen i morse.

"Han är en jättebedragare"

- Petersen är en jättebedragare som lurat småsparare och människor i andra länder, sa han.

Shapiro kontrade:

- Jag har varit försvarsadvokat i 31 år och inte känt Petersen länge, men ibland får man en känsla av att man känt folk länge och så känns det med Petersen. Jag kan gå i god för att han inte gjort det han misstänks för.

Medlemmarna i UFF och Tvind har trott att deras pengar gått till u-hjälp i fattiga länder. I stället har 200 000 kronor varje månad använts till att finansiera Petersens lyxliv i Florida.

Medlemmarnas pengar har gått till en så kallad humanitär fond vilket inneburit att rörelsen inte behövt betala någon skatt.

Kopplingar mellan UFF och Tvind

TIDIGARE ARTIKLAR

Magnus Sundholm