Sex israeler dödade i räd

Sköts i sina sängar av palestinsk gerilla

NYHETER

JERUSALEM

Sex israeliska soldater dödades i en nattlig gerillaräd nära Jerusalem i natt.

Foto: REUTERS
SEX DÖDA - EN ALLVARLIGT SKADAD I en attack i natt nära Jerusalem sköts sex israeliska soldater till döds, en soldat skadades allvarligt. Enligt tv-stationen al-Jazira var angriparna från Al Aqsa-brigaden.

De palestinska angriparna tog sig in i en byggnad där soldaterna låg och sov.

Attacken utfördes av två eller tre man. Målet var en armépostering intill en av Israels vägspärrar på Västbanken, nära staden Ramallah där den palestinska presidenten Yassir Arafat sedan två månader sitter i husarrest bevakad av israeliska stridsvagnar.

Angriparna sköt israelerna på kort håll. Sex dog omedelbart och en sjunde fick livshotande skador. En åttonde soldat undkom. Säkerhetsstyrkorna genomsökte området med trupp och helikoptrar utan att kunna gripa förövarna.

Bombman knuffad av buss

Angriparna kommer enligt tv-stationen al-Jazira från Al Aqsa-brigaden, en milisgrupp löst knuten till Arafats Fatahrörelse. Senare kom uppgifter i israeliska medier att också den militanta muslimska organisationen Hamas säger sig ligga bakom aktionen.

Attacken följer efter ett dygn där minst femton personer, israeler och palestinier, dött i självmordsattacker, sporadisk skottlossning och israeliska hämndräder. Det kunde ha blivit många fler om det inte varit för en alert bussförare, Shalom Dray.

Vid 18-tiden lyckades han knuffa en bombbeväpnad palestinsk attentatsman av bussen, stänga dörrarna och accelerera i väg innan bombmannen exploderade med sin bomb.

Nattens räd bryter rutinen, genom att inte vara en desperat självmordsattack. Tvärtom var det en välplanerad, kallblodigt genomförd gerillaräd. Israeliska kommentatorer drar paralleller till Rysslands kamp med de tjetjenska rebellerna.

Armén upplevs vara illa rustad

Attacken är ett allvarligt bakslag för den israeliska armén. Den kom i ett läge då Israel upplever sig stå inför ett strategiskt vägval.

Samtidigt som hundratals reservsoldater offentliggör sin vägran att tjänstgöra i de ockuperade områdena och fredsdemonstrationer samlar fler deltagare än på över ett år, talar alltfler på den andra kanten om militär seger och "befolkningstransfer" - en förskönande omskrivning för etnisk rensning.

De palestinska attackerna upplevs som alltmer effektiva och sofistikerade, medan den egna armén upplevs som tafatt och illa rustad för att bekämpa terror.

Israels svar kom direkt: stridsfartyg anföll Yassir Arafats kontor i Gazaremsan med raketer och automateld.

Fyra dödades.

Mats Gezelius