"Hjälp mig hitta den skyldige"

Maria utlyser belöning för att få fast mannen som förstörde hennes liv

Foto: PETER KJELLERÅS
50 000 kronor Maria Rashidi utlyser 50 000 i belöning till den som kan tipsa om vem som kastade frätande syra i hennes ansikte.
NYHETER

Hennes liv blev förstört av en okänd man som kastade frätande syra i hennes ansikte.

I morgon kväll går hon ut i TV 3:s Efterlyst och lovar 50 000 kronor till den som kan ge tips om vem mannen är.

I september 1997 låg Maria Rashidi i skilsmässa från sin man. Han hade vid ett flertal tillfällen hotat och misshandlat henne. Han hade även bjudit henne på förgiftat te som gjorde henne medvetslös i två dagar.

Den 19 september träffades Maria och hennes man i sällskap av deras äldsta dotter ute på en restaurang. Han ville att de skulle flytta ihop igen men Maria sa nej.

När hennes man skulle släppa av henne vid hennes lägenhet stannade han långt från porten. Hon fick gå en bit längs gatan och la då märke till en ung man som stod i hennes egen port.

- Jag trodde först att han tänkte råna mig för han stirrade på mig hela tiden. När jag kom fram frågade han vad klockan var och när jag skulle svara slängde han syran i mitt ansikte, berättar hon.

Hennes ögon förstördes direkt

Maria sprang runt i blindo, hennes ögon förstördes direkt av syran och smärtan var outhärdlig. Hennes man, som fortfarande satt kvar i sin bil, tog tag i henne och körde henne till akuten.

- Han stannade vid varje rödljus på vägen dit och när min dotter skrek att han skulle köra svarade han att han var rädd för att bli stoppad av polisen, säger hon.

I över tre månader blev Maria sedan kvar på sjukhuset. Hon har gjort 45 ansiktsoperationer och 12 ögonoperationer men fortfarande kan hon inte se ordentligt.

Flydde till Iran när han släpptes

Hennes man var den första som polisen riktade sina misstankar mot, när han släpptes två dagar senare flydde han till Iran och är i dag anhållen i sin frånvaro. Syramannen försvann också, polisen har inga spår efter honom.

- Jag hoppas att min belöning ska hjälpa till att få fast honom. Han har förstört mitt liv och jag kommer inte att ge mig förrän han är fast, säger Maria Rashidi.

Therese Holmberg