Nu satsar Livets ord på politik

Tog makten över kd i Uppsala

NYHETER

Livets ord har tagit makten över kristdemokraterna i Uppsala.

Viktiga poster går till församlingsmedlemmar samtidigt som kritiker manövreras ut.

Det visar en granskning som SVT:s Aktuellt gjort.

Frikyrkoförsamlingen Livets ord har ofta kritiserats för ett aggressivt abortmotstånd, fientlighet mot homosexuella och en ålderdomlig kvinnosyn.

Rörelsen har jämförts med fanatiska sekter och i kyrkans skolor har skolböckerna framhävt vikten av lydnad och den kristna lärans överlägsenhet.

Enligt Aktuellts granskning har Livets ord efter tio års maktkamp i det tysta till stora delar tagit kontrollen över kristdemokraternas partisektion i Uppsala.

Ett stort antal medlemmar i Livets ord har gått med i kristdemokraterna (kd) och sedan röstat fram sina egna i höstens provval.

Majoriteten av nomineringarna till riksdag, landsting och kommun har därför gått till medlemmar eller sympatisörer till Livets ord samtidigt som kritiker manövrerats ut. Dit hör nuvarande landstingsrådet Iris Denstedt-Stigzelius som plötsligt petats efter år i partiets tjänst.

Hon anser att det som hänt är okristligt:

- Kristdemokraterna står för hederlighet, att värna de svaga och lyssna på vanliga människor. Det tycker jag inte att man gör nu, säger hon till Aktuellt.

Samma sak upplever Jan Orrenius, ersättare i riksdagen, som nyligen flyttat till Uppsala från Södertälje:

- En liten grupp som håller ihop och skjuter fram sina egna företrädare där det är viktigare att tillhöra gruppen än vilken bakgrund och kompetens en person har, säger han till Aktuellt.

Felaktiga och ovärdiga uppgifter

Partisekreterare Sven-Gunnar Persson säger till Aftonbladet att uppgifterna är helt felaktiga och att det är ovärdigt Sveriges Television att bedriva den typen av skandaliseringsjourna-

listik.

- Det är för mig självklart att alla som kandiderar för kristdemokraterna står bakom vårt partiprogram och ingenting annat. Och om det mot förmodan skulle finnas någon hemlig dagordning som styrs av Livets ord kommer vi att agera stenhårt, säger han.

Kristdemokraternas partiledare är Alf Svensson.

Olle Castelius