Tre Kronors damer chanslösa

Nu väntar bronsmatch mot Finland

NYHETER

För 18:e gången i rad förlorade det svenska damlandslaget i ishockey mot regerande OS-mästaren USA.

Men svenskorna visade att de är på rätt väg.

0-4 (0-2, 0-1, 0-1) i OS-semifinalen var den bästa insatsen på flera år mot USA.

Foto: Niclas Hammarström
Svenska målvakten Kim Martin höll siffrorna nere.

- Vi spelade väldigt bra. Det här är en av de bästa matcher vi gjort mot USA defensivt sett, sade tränaren Christian Yngve.

Därmed blir det bronsmatch mot Finland för damkronorna på torsdag. Svenskorna besegrade Finland på bortaplan i en träningsmatch för drygt en månad sedan, men finländskorna har vunnit åtta av nio möten denna säsong.

Svenskornas målsättning är att ta en bronsmedalj och tisdagens semifinal var ett stort steg i rätt riktning jämfört med avslutningsmatchen i gruppspelet mot Kanada (0-11).

Kanoninsats av Kim

Då höll Sverige i halva matchen innan det rasade ihop. Mot USA var försvarsspelet betydligt bättre. USA bjöds inte på lika stora ytor och lika många chanser. USA vann skotten med 32-10, medan svenskorna mot Kanada släppte till 70 skott.

Dessutom gjorde 15-åriga Kim Martin, i sin andra OS-match, en riktig kanoninsats mellan stolparna.

- Vi gjorde en jättebra match. Kämpar vi lika bra mot Finland så tar vi brons, sade Martin.

USA fick ändå ganska snabbt ett målmässigt grepp om matchen. Till hemmapublikens stora glädje gjorde USA två snabba mål inom loppet av 2.16 i slutet av första perioden.

Mästarmöte i finalen

Stjärnan Cammi Granato slog liggande in 1-0 efter 17.16 sedan Kim Martin först tagit Tara Mounseys backskott men släppt retur. Katie King kunde sedan utnyttja ett friläge efter 19.32.

Granato slog in 3-0 i spel i numerärt överläge i mitten av den andra perioden och Natalie Darwitz ökade till 4-0 efter ett mönsteranfall i tredje perioden.

Svenskorna fick mest inrikta sig på försvarsspel och skapade inte mycket framåt. Maria Rooth hade den bästa chansen i början av tredje perioden, men fick bara halvträff och missade öppet mål.

Kanada besegrade Finland med 7-3 och därmed möts de två nordamerikanska lagen, för nionde gången på lika många stora mästerskap, i final. Kanada har vunnit samtliga VM-finaler medan USA drog längsta strået i Nagano 1998.

Göran Sundberg/TT