Fyra misstänkta terrorister gripna med cyanid i Rom

Bar med sig kartor med USA:s ambassad inringad

NYHETER

ROM. Fyra marockaner har gripits av den italienska polisen vid ett tillslag i deras lägenhet i ett av Roms ytterområden.

I lägenheten hade de gömt 4 kg cyanid. Bland mycket annat beslagtaget material finns också kartor över Roms vattennät. På dessa är USA:s ambassad särskilt utmärkt.

Karabinjärerna slog till i gryningen på tisdagsmorgonen. Men ingenting läckte ut av operationen förrän klockan 2 natten till idag. Italienska inrikesministern Claudio Scajola understryker att polisens operation skett i samarbete med italienska säkerhetstjänsten.

Flera månaders spaningar

Spaningarna har pågått i flera månader – med särskild intensitet efter senaste larmet, den 5 januari då amerikanska ambassaden plötsligt utrymdes och tillfartsvägarna spärrades.

För en vecka sedan greps ytterligare tre marockanska medborgare i samma förortskvarter, Tor Bella Monaco i Roms östra del. I lägenheten hittades en karta över Rom med vägarna till och från amerikanska ambassaden särskilt utmärkta.

Åklagaren som fick hand om det ärendet ansåg dock inte att misstankarna om förberedelse av ett attentat var tillräckligt styrkta. Därför försattes de tre på fri fot.

Uppdaterad karta

Vad som särskilt oroar myndigheterna är att kartan över Roms vattenförsörjningssystem var uppdaterad med de senaste arbetena utförda för bara något år sedan. Det kan tyda på att organisationen har kontakter inom Roms privatiserade el- och vattenbolag.

De fyra som greps nu misstänks tillhöra terroristgruppen Salafita för predikan och kamp - en organisation som bildades 1996 av en grupp som bröt sig ur GIA. Salafiterna finns representerade i flera italienska städer och har utfört flera operationer.

Extremt dödligt gift

På våren för ett år sedan bröt sig en grupp in i ett romerskt hotell och rövade bort uniformer tillhörande besättningar från American Airlines. I december förra året greps på Roms flygplats Samir Khisk, bosatt i Paris, med ett hundratal falska pass i bagaget.

Även i lägenheten vid karabinjärernas senaste operation hittades flera hundra stulna pass.

Cyanid är ett utomordentligt starkt gift. Mindre en 1,5 milliliter räcker för att döda en människa. Cyaniden skär av blodkropparnas förmåga att föra syre till hjärnan. Döden inträffar efter bara några sekunder.

Åke Malm