Angelica, 23, var med och byggde sin egen lägenhet

Framtidsloftet blev framtidslöftet för 57 ungdomar

NYHETER

Framtidsloftet blev framtidslöftet.

För 57 ungdomar i Stockholm skapade självbyggeriprojektet möjlighet att få en egen lägenhet.

I en mysig etta bor nu Angelica Nestevik, 23, med katterna Felix och Fanny.

- Protestera. Gör er hörda. Det är bara att kämpa, säger hon till andra ungdomar som vill ha en bostad.

Foto: Lotte Fernvall
Angelica med katten Felix.

1947 byggde varuhuskedjan Epa lägenheter för kvinnliga anställda i förorten Årsta. Ett halvt sekel senare var ettorna i huset kraftigt nergångna efter att på slutet ha utnyttjats som överbelagd flyktingförläggning.

Rivningen var nära. I stället beslöt Stockholm, mycket tack vare den kommunale tjänstemannen och eldsjälen Reidar Persson, att bevara husen och ge dem till stadens unga bostadslösa.

Under 1997 och 1998 genomfördes självbyggeriprojeketet Framtidsloftet. 57 killar och tjejer fick själva renovera de två husen och flytta in i dem. Förebilden var liknande projekt i England och Stockholms självbyggeriverksamhet för egnahem, Småa.

Angelica Nestevik var en av de lyckligt lottade. Bokstavligen:

- Jag var 18 år och togs ut efter en intervju. Sen lottade vi om lägenheterna, drog namn ur en skål. Jag fick en med sovalkov, berättar hon.

Gjorde allt själva

Katterna Felix och Fanny stryker sig mot våra ben, parkettgolvet och väggarna glöder i varma färger och den ombonade ettan är utrustad med kök mot vardagsrummets ena vägg och sovalkov bredvid den blå soffan.

- Det såg hemskt ut när vi kom in. Hundra lager tapeter, ful färg i taket, nergånget och ett kokskåp i hallen, minns Angelica.

- Vi gjorde allt själva, utom badrummet och elektriciteten: la in golv, rev ner taket, satte upp skåp. Jag gick på gymnasiet och jobbade här på helgerna. Det var kämpigt, men vi hade kul tillsammans. Och när vi flyttade in kände man alla grannar.

Eller som en av de andra självbyggarna - Jonas Ahlgren - säger:

- Jag lärde mig att jobba hårt för att nå ett mål och arbeta tillsammans med andra för att komma dit.

Funkar som ett vanligt hyreshus

I dag har Framtidsloftet funnits i fem år:

- I början städade vi huset själva och skulle ta hand om trädgården. Allt det där har Riksbyggen tagit över, det funkade inte. Och det är svårt att få ihop folk till stormöten, som vi ska ha enligt stadgarna.

- I dag är det mer som ett vanligt hyreshus och det är ganska skönt, säger Angelica som är kassaledare i en mataffär.

Men hon är tacksam över att Framtidsloftet blev av:

- Annars hade jag nog fortfarande bott kvar hemma. I stället har jag ett förstahandskontrakt på en egen lägenhet.

Angelica Nestevik betalar 2125 kronor i månaden för sin etta på 26 kvadratmeter. Lägenheterna utan sovalkov kostar 2000 kronor i månaden. Hyran har inte höjts sedan ungdomarna flyttade in.

Joachim Kerpner