Arafat nära träffas i israelisk attack

Helikopter sköt mot palestinske ledaren i natt

NYHETER

En israelisk helikopter avlossade natten till onsdagen en robot som var nära att träffa den palestinske ledaren Yasser Arafat.

Israel utförde under natten en våldsam offensiv som svar på ett terrorattentat som dödade sex israeliska soldater i tisdags. Bland offren för offensiven var sex palestinska poliser i Nablus.

Totalt dödades minst 13 palestinska civila och poliser under den israeliska attacken med flyg och pansar mot städer på Västbanken och i Gazaremsan.

Men Arafat och hans medhjälpare är i säkerhet på den palestinske ledarens kontor, uppgav Mohammed Dahlan, en av de palestinska säkerhetscheferna, till Reuters. Detta sedan roboten träffat en byggnad bara några meter från kontoret inne i det avskilda område som utgör Arafats högkvarter, och samtidigt hans husarrest under bevakning av israeliska trupper.

Israel har aldrig tidigare varit så nära att skada Arafat under det alltmer upptrappade militära våldet de senaste 17 månaderna.

Tog på sig angrepp

Två palestinska grupper förklarade sig ligga bakom angreppet i tisdags mot en israelisk vägspärr på Västbanken som ledde till sex israelers död: en väpnad gren av Arafats rörelse Fatah och det islamistiska Hamas. Soldaterna sköts på nära håll varefter angriparna lyckades fly.

Den israeliska högern väntades efter den oroliga natten öka trycket på premiärminister Ariel Sharon att slå till ännu hårdare mot palestinierna, samtidigt som den israeliska vänstern och fredsaktivisterna väntades uppmana honom att dra sig tillbaka från Västbanken och Gazaremsan.

Israels säkerhetskabinett skulle sammanträda med Sharon på onsdagen för att diskutera situationen.

Sharon har hittills sagt att han inte har för avsikt att störta eller fysiskt skada Arafat. Men han har gång på gång lagt ansvaret på Arafat för palestinska terrorattentat under den 17 månader långa intifadan, det palestinska upproret.

35 har dödats

Sedan i måndags har oroligheterna mellan israeler och palestinier kostat tio israeler och 25 palestinier livet, däribland två palestinska självmordsbombare.

Arafats medarbetare Ahmed Abdel-Rahman anklagade på onsdagen Sharon för ett ''nytt brott'' och sade att det palestinska motståndet ''inte kommer att upphöra förrän ockupationen har hävts''.

-Det internationella samfundet borde ta sitt ansvar och stoppa den israeliska aggressionen.

Men på den israeliska sidan lade man åter skulden på Arafat och den officiella palestinska ledningen för oroligheterna.

-Palestinska myndigheten har åter levererat sin dagliga dos av död genom mordet på dessa oskyldiga israeler, sade Dore Gold, rådgivare till Sharon, till Reuters.

-De vill bryta Israels vilja, bryta vårt samhälles enighet. Men vi kommer inte att knäckas.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM