Meteorit kan ha slagit ner i Härjedalen

Foto: håkan persson/öp
Ortsborna i Vemån, Härjedalen, blev förvånade när de hittade ett mystiskt hål i marken. Gropen uppstod förmodligen när en meteorit slog ner i backen.
NYHETER

Ett oförklarligt hål i marken tillsammans med ögonvittnesrapporter om eldklot på himlen kan tyda på att en meteorit slagit ned i Vemån, nordväst om Sveg.

Det skriver Östersunds-Posten.

Uppgifterna från vittnena är liktydiga. Från olika orter i Härjedalen observerades vid sjutiden på fredagsmorgonen ett kraftigt ljussken och ett klotformat föremål som föll mot marken med hög hastighet.

- Jag har aldrig sett något liknade. Jag reagerade först på ljusskenet då det lyste kraftigt trots att det var ganska ljust ute, berättar ett ögonvittne.

Såg mystiskt ut

På lördagen upptäckte Jan-Evert Persson i Vemån i utkanten av byn ett hål, som kan ha uppkommit genom nedslag av en meteorit.

- Det såg mystiskt ut. Jag var tvungen att stanna för att kontrollera vad det rörde sig om, berättar Jan-Evert.

Han kunde snabbt konstatera att något har ramlat ner från luften med en våldsam kraft. Föremålet bildade ett hål på runt 80 centimeter i diameter och försvann rakt ner i marken. Jord spreds som efter ett litet bombnedslag runt platsen.

Kan finnas kvar

Vid Naturhistoriska riksmuseet uppger experter att om det är en meteorit som orsakat hålet i marken, så finns den troligen kvar där.

Meteoriter ska inte förväxlas med meteorer som är så små att de helt smälter upp och förgasas i atmosfären.

Meteoriter kan lätt identifieras av en fackman, bland annat genom den tunna svarta smältskorpan som bildades vid inbromsningen i atmosfären.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM