Snökaoset i Skåne tillbaka

E6 blockerad norr och söder om Halmstad i kväll

NYHETER

Seriekrockar, avåkningar, trafikkaos och personskador följde i halkans spår i Skåne under onsdagen.

Polisen räknade till cirka 50 trafikolyckor i länet under dagen.

På kvällen kunde E4 åter öppnas efter att ha varit avstängd sedan tisdagskvällen efter den svåra lastbilsolyckan, söder om Markaryd, som krävde två liv.

- Folk måste sänka hastigheten och hålla avstånden när vädret ser ut som det gör nu, sade Ingvar Landin, länsvakthavande vid Skånepolisen till TT tidigt på onsdagen.

Men hans vädjan blev illa hörd för sedan morgontrafiken väl börjat rulla igång avlöste tillbuden varandra slag i slag.

Seriekrockar

Redan vid halv sextiden seriekrockade sex bilar på E6:an utanför Lomma. Tidigt på morgonen åkte också en lastbil av E6 vid Löddeköpinge.

Senare på dagen, vid 15-tiden, fick E6:an stängas i norrgående riktning utanför Landskrona. Detta sedan fyra bilar kolliderat med varandra. Sju personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

Dagens enda allvarliga personskador inträffade vid Örkelljunga. Tre personer fick föras till Ängelholms lasarett sedan en personbil kolliderat med en djurtransport.

Avstängda vägar

Väg 117 fick stängas av på onsdagskvällen sedan en lastbil hamnat tvärs över vägen vid Vittsjö norr om Hässleholm. Det till väg 117 som trafiken dirigerades om när E4:an fick stängas av på tisdagskvällen. Ännu vid 21-tiden var väg 117 avstängd.

Även E6 fick stängas av på onsdagskvällen. En lastbil blockerade södergående riktning vid Kvibille norr om Halmstad. Det tog några timmar att få bort den.

När vägen kunde öppnas i södergående riktning stängdes den av i norrgående. Även där fanns en havererad lastbil.

E6 blockerad vid Halmslad

Under onsdagskvällen blockerades E6 söder och norr om Halmstad på minst fem ställen efter det att en långtradare kört av vägen och ställt sig så illa att motorvägen blockerades i norr- och södergående filer.

Trafik söderifrån dirigerades om förbi de värsta olycksplatserna, antingen över riksväg 26 - Nissastigen - till söder om Falkenberg eller över den gamla E6:an förbi Halmstad till Kvibille norröver.

Det är snön i kombination med hård ostlig vind som ställde till besvär för trafiken. Men också långtradarchaufförer som inte tar tillräcklig hänsyn till det dåliga vädret, enligt vakthavande kommissarie Leif Berglund i Halmstad.

- Dumma långtradarchaufförer. Utländska chaufförer klarar inte av det här väglaget. Ett exempel bara: en polisbil under utryckning till en av olyckorna blev omkörd av en långtradare i full fart, säger en trött Leif Berglund till TT.

Han varnar trafikanter för att ge sig ut på vägarna:

- Det finns ingen anledning att åka ut i natt om man inte har ett djävla tungt vägande skäl. För man kommer ingenstans ändå.

Danskt oväder

Även på andra sidan Öresund ställde ovädret till problem. Flygbolaget SAS tvingades ställa in drygt 50 av onsdagens flygningar i Danmark eftersom bolaget befarade att de inkommande planen inte skulle kunna landa på Kastrup i Köpenhamn. Det drabbade främst skandinavisk och europeisk flygtrafik.

I Tyskland rapporterades att minst tre personer omkommit i onsdagens över 100 trafikolyckor.

Under natten till torsdagen väntades ovädret dra vidare och till torsdagen spås fint väder i hela landet, sade meteorolog Anna Hedblom vid SMHI.

- Men på fredag kommer ett nytt lågtryck med snö och stormbyar i hela landet.

Henrik Hamrén/TT , Lennart Hansson/TT