Astrid Lindgren får egen gata

Delar av Dalagatan i Stockholm kan döpas om

NYHETER

Nu ska Astrid Lindgren en gata i Stockholm uppkallad efter sig.

Det är borgarrådet Mikael Söderlund (m) som vill att delar av Dalagatan döps om till Astrid Lindgrens gata.

Förslaget kommer att presenteras av Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Mikael Söderlund (m) på byggnadsnämndens sammanträde, torsdagen den 21 februari.

- Jag hoppas ju på en bred uppslutning för det här, att många känner att det här är ett bra förslag. När jag la skrivelsen så uppfattade jag att det fanns en allmän uppslutning kring iden, säger han.

Del av Dalagatan byter namn

Det föreslagna namnbytet gäller den del av Dalagatan där Astrid Lindgren bodde i drygt ett halvt sekel, från Odengatan söderut, ner mot Norra Bantorget.

Det finns redan förslag om att en del av Wasaparken döps om till Astrid Lindgrens täppa, samt att flera gator i något nybyggt stadsdelsområde döper gator och kvarter efter Astrid och några av hennes populära figurer.

- Innan en stadsdel står färdig så kanske det tar tio år. Men jag vill se nåt resultat nu. Därför tänker jag föreslå att man döper om den del av Dalagatan där Astrid bodde under så lång tid, säger gatuborgarrådet Mikael Söderlund.

Förslaget ska behandlas i byggnadsnämnden den 21 mars. Därefter är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning till namnbytet. Om förslaget går igenom kan man trampa på Astrids gata redan till sommaren.

Fler uppmärksammade namnbyten

Läs mer om Astrid Lindgren

Fredrik Rundkvist