Ärtsoppa dödade två äldre i Tierp

Dålig varmhållning kan vara orsaken

NYHETER

Två personer har avlidit, två är svårt sjuka och ett 60-tal har insjuknat sedan de serverats dålig soppa på ett äldreboende i Tierp.

Dålig varmhållning kan vara orsaken.

Soppan serverades förra torsdagen, den 14 februari, till sammanlagt 140 personer på fem äldreboenden i kommunen; Danielsgården, Åskarbygården, Forshem, Björken samt den geriatriska avdelningen vid Tierps vårdcentrum.

På kvällen samma dag insjuknade ett stort antal av de som ätit av soppan. De drabbades av typiska magsjukesymptom, bland annat svåra diarréer.

Totalt insjuknade 66 personer. Två av dem avled i sviterna efter matförgiftningen, och två uppges fortfarande vara svårt sjuka.

Bakterien trivs i långkok

Dålig varmhållning kan vara orsaken till att de som ätit av ärtsoppan har insjuknat.

I torsdags värmde centralköket i Tierps kommun upp två dagar gammal ärtsoppa som skickades i väg till flera äldreboenden och en vårdinrättning i kommunen.

Vid analyser påträffades bakterien Clostridium perfringens, både i soppan och hos de matförgiftade.

- Den här bakterien är vanlig i lånkok i storkök. Det är en tarm- eller jordbakterie som växer till bra i den miljön. Det kan bero på att det tar tid med avsvalning, säger Elionora Barck-Holst, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Tierps kommun.

Exakt hur bakterien hamnat i maten är fortfarande oklart. En utredning av vad som egentligen hände pågår, uppger miljökontoret i Tierp.

Inte farlig för friska

Det tar mellan åtta timmar och ett dygn innan den som har fått i sig höga doser av bakterien Clostridium perfringens blir sjuk. Symtomen är kolik, diarré, buksmärtor och illamående. En frisk person tar ingen större skada och tillfrisknar vanligtvis inom ett dygn.

Bakterien finns i jord, på grönsaker och i djurtarmar och producerar ett toxin, gift. Även vid tillagning av långkok, till exempel ärtsoppa, kan bakterien överleva och om soppan kyls ned för långsamt får bakterien gott om tid att föröka sig. Om den dessutom varmhålls förvärras det ytterligare eftersom rätten aldrig blir kallare än 60 grader.

Dålig varmhållning

Soppan hade tillagats på centralköket på Högbergsskolan i Tierp. Den hade tidigare samma dag serverats till elever på skolor i kommunen, men där har inga sjukdomsfall rapporterats.

Förklaringen kan vara att soppan blivit för kall under transporten.

- Just nu pågår en utredning av köket. Sen får vi se vad vi vidtar för åtgärder, säger Elionora Barck-Holst.

Läs mer om matförgiftning

500 000 drabbas varje år

Fredrik Rundkvist, Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM