Sveriges viktigaste opinionsbildare

Göran Persson dominerade – Aftonbladets Lena Mellin på fjärde plats

Foto: MATS STRAND
Svensk elit i opinionsbildning Statsminister Göran Persson dominerar scenen, men Aftonbladets samhällschef Lena Mellin till vänster avancerade förra året från åttonde till fjärde plats.
NYHETER

Utrikesminister Anna Lindh har avancerat liksom skolborgarrådet Jan Björklund och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Kung Carl Gustaf finns däremot inte med bland de 20 viktigaste opinionsledarna 2001.

Men skyhögt över alla andra tronar statsminister Göran Persson.

På onsdagen offentliggjorde tidningen DSM (Den svenska marknaden) för 28:e året i följd en lista över de viktigaste svenska opinionsledarna under föregående år.

För sjätte året i följd är Göran Persson etta. Denna gång var röstningspoängen för statsministern så överlägsen att presentatören Jan Gillberg kallar honom för "dominanten i svensk opinionsbildning".

"Han är ett självklart val. Auktoritet, kraftfull, kunnig och dominerar i alla medier", skriver en av de 300 journalister och aktiva vid tankesmedjor som bidragit till "tjugo-i-topp-listan" för 2001.

Företagare borta

Det är politiker och publicister som dominerar listan. Efter Persson följer Anna Lindh och vänsterpartiledaren Gudrun Schyman. Moderatledaren Bo Lundgren finns på plats nummer 13 och näringsminister Björn Rosengren på 18. Kd-ledaren Alf Svensson har dalat något från en tidigare tredjeplats, medan skolborgarrådet Jan Björklund kommer 27 platser högre än fp-ledaren Lars Leijonborg.

Enda företrädare för organisationssverige är LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Från företagarvärlden finns inte enda bland de 20 första. Som nummer 53 kommer Teliachefen Marianne Nivert. I listan för 2000 fanns Jonas Birgersson med på tolfte plats, men han är nu inte ens med bland de hundra främsta.

Mona Sahlin och Carl Bildt är andra som inte längre är riktigt heta opinionsbildare. Kung Carl Gustaf har fallit från plats tio till 26, medan drottning Silvia håller sig kvar som tolva.

Ärkebiskopen har avancerat något efter sin polemik i höstas om Svenska kyrkans kritiska inställning till USA-bombningarna i Afghanistan.

Kapitalismförsvarare

Sex av de 20 första är kvinnor.

Nio är journalister av olika slag. Den ende som är helt ny på listan är Johan Norberg, skribent och nyliberal idéhistoriker som förra året gav ut boken "Till världskapitalismens försvar".

Bland journalisterna har Aftonbladets krönikör Lena Mellin avancerat till fjärde plats. Hans Bergström har återkommit sedan han på nytt blivit chefredaktör på DN, och även Jan Josefsson uppmärksammas åter för aktiv opinionsbildning.

Opinionsbildarnas 20 i topp

DSM:s tjugo-i-topp-lista över Sveriges viktigaste opinionsbildare under 2001 med placeringen 2000 inom parentes.

Lillemor Melsted/TT