SVT kräver Perstad på 150 000 kronor

Trafik- magasinets sparkade programledare: Det här är en efterhands- konstruktion

NYHETER

SVT kommer med nya anklagelser mot Carl-Ingemar Perstad. Nu kräver de honom på 150 000 kronor.

– Det här är en efterhandskonstruktion, säger Carl-Ingemar Perstad.

Foto: PETER KNOPP
Carl-Ingemar Perstad tänker via facket jobba för att avskedandet ogiltigförklaras och kommer att kräva skadestånd.

SVT står fast vid beslutet att avskeda Carl-Ingemar Perstad och kräver nu 150 000 kronor i återbetalning.

– Under veckan som gått har vi hittat försvårande och nya graverande uppgifter som stärker oss i vårt beslut att Carl-Ingemar Perstad inte kan fortsätta att representera SVT, vare sig i sin roll som anställd, arbetsledare eller gentemot våra tittare, säger Jan Hermansson, chef för SVT Mellansverige i ett pressmeddelande.

Perstad själv är av en annan uppfattning:

– Det här är en efterhandskonstruktion. Jag fick sparken för att jag körde testbilar på fritiden. De sparkade mig på för lösa grunder och nu var de tvungna att komma med något mer, säger han.

Och Carl-Ingemar Perstad har stöd av facket. Med hjälp av Journalistförbundet, SJF, tänker han jobba för att varslet ogiltigförklaras och kommer att kräva skadestånd.

Carl-Ingemar vill tillbaka till Trafikmagasinet och SVT.

– Jag ska tillbaka. Jag är Trafikmagasinet. Med allt det stöd jag har fått vore det att svika tittarna att gömma sig.

Vill du verkligen tillbaka efter det här?

- SVT är ju inte bara de här cheferna. Där finns ju en redaktion som jag har jobbat med i många år och medarbetare som jag tycker om, säger han.

Flera nya anklagelser

SVT anklagar Perstad bland annat för följande:

*Under 2001 har Perstad utan SVT:s vetskap disponerat två inhyrda bilar. Samtidigt har han fått milersättning för 800 mils körning med egen bil.

*Sommaren 2001 fick Perstad ersättning för betydande bensinkostnader i USA, trots att han hade semester och kompledigt större delen av tiden.

* Vid minst fem tillfällen 2001 har Perstad beställt tjänsteresor, begärt och fått förskott, avbokat resorna och inte betalat tillbaka förskottet.

Bemöter kritiken

Perstad bemöter kritiken.

– Det är korrekt att jag har fått reseersättning för 800 mil. Vi hade testbilar men det var inte jag som körde dem. Jag hade ingen bil att köra då och därför använde jag min privata bil i tjänsten.

När det gäller reseersättningen har han inte uppgifterna klara för sig.

– Jag vet inte vad de syftar på, jag ska titta på det. Har jag gjort fel ska det naturligtvis rättas till.

Bensinräkningarna i USA har han en förklaring till.

– Jag befinner mig utomlands tre till fyra månader om året. Då passar jag alltid på att köra bilar. Men jag har inte kört i privat bruk. Jag har en massa goda vänner i USA som jag bor hos och lånar deras bilar när jag är där.

Hårt angrepp från Jutterström

Pressmeddelandet från SVT avslutas med ett hårt angrepp från Christina Jutterström

”Det är oerhört allvarligt och sorgligt att en känd SVT-profil som under en lång rad år åtnjutit kollegernas, företagets och inte minst publikens förtroende nu visar sig ha gjort sig skyldig till så grova oegentligheter att vi tvingas både avskeda oh kräva honom på betydande belopp.”

Vad säger du om Christina Jutterströms uttalande?

– Om jag har gjort mig skyldig till grova oegentlighet vet jag många motorjournalister som får det jobbigt med sina chefer framöver.

Pernilla Fagerström