Han skrev OS-historia – för sin farfars skull

När äldste OS- medaljören dog tog sonsonen över

NYHETER

SALT LAKE CITY (TT:S UTSÄNDE)

Jim Shea tog sats, slängde sig med huvudet före på kälken, susade ned i 120 km/tim och skrev en bit idrottshistoria.

Foto: REUTERS
Jim Shea håller jublande upp en bild på sin farfar Jack, som när han dog för en månad sedan var den äldste levande OS-guldmedaljören.

Skeletonsegraren Jim Shea är sonson till skrinnaren och dubble OS-guldmedaljören Jack Shea. Men farfar Jack dog, 91 år gammal, i en bilolycka för en månad sedan. Därför har de olympiska spelen var särskilt känslofyllda för amerikanen Jim Shea.

Han fick läsa den olympiska eden på invigningen och när amerikanen vann onsdagens skeletonfinal tog han fram ett foto av sin avlidne farfar och visade upp det för tv-kamerorna.

Men Shea vann inte med mycket. Det skiljde bara fem hundradelar av en sekund ner till tvåan Martin Rettl från Österrike. Schweizaren Gregor Stähli tog brons.

Även damerna tävlar i den nygamla OS-grenen skeleton (grenen fanns med på programmet både 1928 och 1948, men ansågs sedan vara för farlig). Också i damtävlingen blev det amerikansk seger. Olympisk mästarinna blev Tristan Gale, som var en tiondel snabbare än landsmaninnan Lea Ann Parsley. Brittiskan Alex Coomber belade bronsplatsen.