Fiaskot fullbordat för Tre Kronor

Mats Sundin: Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra

NYHETER

SALT LAKE CITY

Fiaskot var fullbordat.

Mats Sundin stod med svetten rinnande i pannan och blicken fäst i golvet och försökte gång på gång förklara vad som hänt.

- Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra, var lagkaptenen och superstjärnans enkla analys minuterna efter Tre Kronors uttåg ur OS.

Foto: REUTERS
Målet som sänkte Tre Kronor.

För fyra år sedan hette motståndaren i OS-kvartsfinalen Finland och det talades om fiasko efter en svensk insats där laget gick in för att försöka förstöra för motståndarna hellre än skapa något eget spel.

Den här gången är det Vitryssland som golvat Tre Kronor. Och fiasko är bara förnamnet.

Mats Sundin fick frågan om det var det värsta han har upplevt i sin idrottskarriär.

- Jag vet inte...Jag har inte hunnit smälta det här riktigt...När vi spelar så här dåligt i en så viktig match, sade han och avslutade inte det han börjat med.

Det behövdes inte.

Tom blick

Hans kroppsspråk sade allt. Även om han försökte nollställa ansiktet berättade hållningen och hans tomma blick om den besvikelse han kände.

Mats Sundin har tagit Tre Kronor till tre VM-guld, gjort oförglömliga insatser för svensk ishockey - men den här smällen blir säkert också oförglömlig. Likt folk nu talar om och jämför med OS-fiaskot i fotboll mot Japan 1936 kommer folk om 66 år att med skräck minnas onsdagen den 20 februari i Salt Lake City.

Dagen då ett Tre Kronor - favorittippat efter tre kanoninsatser i gruppspelet - plötsligt och oförklarligt stod för en kalkoninsats.

Sundin, som gjorde 3-3-målet och spelade fram till Sveriges andra mål, fick frågan om sina tankar när han fick se Tommy Salo tappa in Vitrysslands segerpuck.

- Salo gjorde en bra match. Han räddade oss flera gånger när de skapade situationer två mot en. Har man bara 3-3 men fem minuter kvar mot en sådan här motståndare kan man inte skylla på en spelare. Vi borde ha avgjort matchen i första eller andra perioden, sade han.

Ingen underskattning

Han förnekade att det skulle ha handlat om underskattning.

- Vi var nöjda med vår start av turneringen, men samtidigt visste vi att det var nu det började. Vi förberedde oss precis som vi skulle ha gjort om det var Kanada, USA eller Tjeckien vi skulle ha mött.

Vad gör du nu - stannar kvar eller åker hem?

- Jag har ingen aning. Jag har inte ens tänkt på det. Vi får se, sade 31-åringen, lämnade pressuppbådet och gick in i det svenska omklädningsrummet i E Center.

Kanske efter sin sista insats som svensk OS-deltagare.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM