Siri, 78, vägrades hjälp

Färdtjänsten: Vi behöver inte hjälpa med skorna

NYHETER

När Siri Gustavsson, 78, skulle hem till sin son på födelsedagsfest bad hon färdtjänstföraren om hjälp med stövlarna. Han vägrade.

Siri är stelopererad och kan inte böja sig.

- Jag blev så arg så jag fick yrsel och sa till honom att jag hoppades att han aldrig skulle bli handikappad, berättar hon.

Foto: hanna teleman
Siri Gustavsson, 78, ville av färdtjänstchauffören ha hjälp med påtagning av sina stövlar. Han vägrade. Efter händelsen har hon försökt använda en tång i stället.

För att kunna åka i väg till festen fick Siri till slut gå in till grannen, vars 11-årige son var hemma och kunde hjälpa till.

Dagen efter klagade Siri hos hemtjänstens kundtjänst men där var man oförstående.

- Mannen som svarade var väldigt otrevlig och sa att påklädning inte ingick i förarens arbetsuppgifter och att det var ungefär samma sak som om de skulle hjälpa till att borsta tänderna på folk, säger Siri Gustavsson som bor i Stockholmsförorten Johanneshov.

Tar hjälp av tången

Sedan händelsen har Siri blivit orolig varje gång hon ser att det ska bli snö och hon har även försökt ta på sig stövlarna med hjälp av en tång.

- Jag vet ju aldrig vem som kommer och hämtar mig. Tänk om jag blir vägrad hjälp igen och grannarna inte är hemma, säger hon.

Siri har frågat flera förare som hon åkt med vilka regler som egentligen gäller. Osäkerheten är stor och ingen har kunnat ge ett klart svar på frågan. Enligt Siri Gustavsson är de flesta förare villiga att hjälpa henne med stövlarna om det behövs och överlag är hon nöjd med färdtjänsten.

Finns inte med i avtalet

Färdtjänstdirektör Stellan Hellquist säger att förarna inte behöver hjälpa folk på med skorna men att man gärna får göra det i alla fall.

- Såna här saker finns inte med i avtalet som vi har mellan de olika taxibolagen som kör färdtjänst i Stockholm men jag tycker att om föraren ändå var inne i lägenheten så kunde han ha hjälpt henne med stövlarna, säger han.

En ändring av reglerna är inte aktuellt och Stellan Hellquist säger att färdtjänst bygger på att personerna kan klara sig själva, i annat fall får man ta med sig en ledsagare på resan.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM