"Välkomna till Sverige"

I morgon träffas polarna i Perssons egen klubb

1 av 12
Göran Persson får hålla tummarna för lugnt väder i morgon kväll. Då ska han nämligen forsla hela politikerklubben på Djurgårdsfärja till Vasamuseet där han står värd för middagen.
NYHETER

I morgon samlas Göran Perssons egen Rotaryklubb i Stockholm. Tolv premiärministrar och presidenter från världens alla hörn. Självklart är bara en kvinna.

Ämne: Så får vi mer att säga till om.

Egentligen skulle den här toppolitiska varianten av Rotary ha träffats redan i september. Men terrorattackerna i New York och Washington gjorde att mötet fick skjutas på framtiden.

Klubben bildades för fem år sedan av Storbritanniens Tony Blair och USA:s Bill Clinton. De samlade sina kompisar, folk som tyckte ungefär som de. Sedan dess har kretsen utökats till att omfatta regeringschefer eller presidenter med liknande värderingar från hela världen.

Tycker lika om det mesta

Nu är det totalt fjorton medlemmar. Tolv kommer till Stockholm. Bara en, premiärminister Helen Clark från Nya Zeeland, är kvinna. Medelåldern är förvånansvärt låg, 58 år.

Tillställningen är inte alltigenom gravallvarlig. Regeringschefer skiljer sig på avgörande punkter inte från andra människor. De tycker att det är kul att gagga med polarna. Och det är precis det de kommer att göra på Vasamuseet i morgon kväll.

Men det finns också en seriös sida av mötet. De som träffas tycker ungefär likadant. Oavsett om de kallar sig liberaler som kanadensaren Jean Chretien (Perssons favoritgäst) eller socialister som Lionel Jospin, Frankrike, och Antonio Guterres, Portugal. De har gemensamma värderingar och den styrkan, liksom 500 miljoner invånare i ryggen, tänker de utnyttja.

Laddar för FN-mötet i mars

I mars samlas FN:s medlemsländer i Monterrey i norra Mexiko för att diskutera hur utveckling i tredje världen ska finansieras. Sex månader senare hålls nästa världsmöte. I Johannesburg i Sydafrika ska hållbar utveckling, både ekologisk och social, diskuteras.

Båda dessa församlingar vill Perssons Rotaryklubb påverka. Därför kommer de att under Stockholmsmötet anta ett antal uttalanden. Baktanken är enkel. Ju fler som talar om att de tycker likadant, desto enklaren är det att få som man vill.

Clintons roll avhandlas

En fråga som också kommer att avhandlas är Bill Clintons roll. Eftersom han inte längre är president så får han inte vara med i klubben. Men under Clintons besök i Stockholm i våras diskuterade han och Persson hur han ändå skulle kunna knytas till nätverket. Svar kommer på lördag.

För att slippa trafikkaos i Stockholm transporteras presidenterna och regeringscheferna i en avdankad Djurgårdsfärja från hotellet till museimiddagen. Men väderleksutsikterna är inte att leka med, arrangörerna bävar. Vad säger en brasiliansk president om båtfärd i snöstorm?

Här är hela programmet

Lena Mellin