Gamla förgiftade - av ärtsoppa

Två gamla dog: - Maten luktade surt och bubblade när hemmet serverade mat med bakterier

1 av 3 | Foto: HENRY LUNDHOLM
FICK INTE TA EMOT BESÖK Lennart Stjernberg hade tur - han var en av de få som inte smakade av ärtssoppan på avdelning 2 på geriatriska kliniken på Tierps sjukhus i torsdags. Men han drabbades ändå. - Jag fick inte ta emot besök av min fru eller min familj på fyra dagar, säger Lennart. Smittrisken satte stopp för alla obehöriga på avdelningen.
NYHETER

TIERP

Ärtsoppan bubblade och luktade surt.

Ändå serverades den till 140 pensionärer på Tierps äldreboenden.

Två kvinnor i 80-årsåldern dog. För två andra är tillståndet kritiskt.

Stämningen är dämpad på den geriatriska kliniken vid Tierps vårdcentral. Få av patienterna orkar vara uppe. De lider ännu av sviterna av matförgiftningen.

Sammanlagt insjuknade 66 personer förra torsdagen i allvarlig magsjuka på äldreboenden runt om i Tierp. Alla hade de ätit av den två dagar gamla och förgiftade soppan.

- Det är mycket tråkigt. En av våra patienter avled i fredags. Fyra är fortfarande sjuka, två av dem allvarligt, säger överläkare Karin Ellerfelt.

”Vilken vuxen skulle vilja äta maten?”

Den aggressiva bakterien clostridium perfringens har hittills tagit tagit två liv. Ann-Christine Jonassons far är en av de vars tillstånd nu är kritiskt. Hon är på avdelningen för att vaka och är dämpad och ledsen.

- Jag vill inte hänga någon. Det är olyckligt, men det har hänt, och personalen är fantastisk. Pappa är mycket dålig nu, han har cancer och har varit dålig en tid, säger hon.

Hon är kock själv och ifrågasätter mat som lagas långt i förväg och sedan varmhålls.

- Vilken vuxen skulle vilja äta maten de serverar barn och gamla?, säger Ann-Christine Jonasson.

Smittskyddsläkaren Thomas Linglöf som utreder smittvägen tror att de farliga bakterierna uppstått under transport. Soppan tillagades på Högbergsskolan redan på tisdagen, kyldes ned, värmdes upp igen och kördes ut till sex äldreboenden.

Få av de gamla kände att soppan var dålig när de åt.

- I efterhand har några berättat att de tyckte att den luktade surt och nästan bubblade. Bakterien hade växt till sig ordentligt och bildat koldioxid och smörsyra, säger Thomas Linglöf.

18 av 24 pensionärer drabbades

Avdelning två drabbades hårdast av de fem äldreboendena. 18 av 24 pensionärer blev magsjuka. Extrapersonal ringdes in och besöksförbud och intagningsstopp infördes i fyra dagar.

I dagrummet sitter Anna Andersson som förgiftades och låg sjuk i fyra dagar.

- Jag var nog bland de värst drabbade. Jag tog bara tre matskedar, men jag känner inte smak så jag märkte inte att den var dålig, säger Anna Andersson.

Lennart Stjernkvist däremot undkom magsjukan. Han smakade aldrig soppan i torsdags. I går var sonen och hans fru på besök.

- Jag fick reda på att pappa hade klarat sig från magsjukan. Han är inte så stark, så jag blev orolig. Klart man funderar över vad det är för mat de serverar, säger Kjell Stjernberg.

Ät inte ljummen mat

Många offer för svåra matförgiftningar i Sverige - här är de senaste fallen

Jessica Ritzén