”Förlorad son” var KGB-spion

Kom hem från Sovjet efter 38 år

1 av 3 | Foto: PRIVAT
LURADE När "Karl Olof Svanson" oväntat kom hem till Stockholm ordnade släkten en stor välkomstfest. Han var den siste överlevande i familjen som emigrerat till Sovjet. Resten av familjen förmodades ha mördats under Stalinterrorn. - Vi frågade inte mycket. Allt var ju så tragiskt, säger en släkting.
NYHETER

Efter 38 år i Sovjet kom Karl Olof Svanson plötsligt hem.

Men mannen på trädgårdsstolen på släktens välkomstfest var en raffinerad spion.

Han hade stulit identiteten och lärt sig familjens historia.

Berättelsen om Karl Olof Svanson är som tagen ur en spionfilm från kalla kriget.

Här finns alla detaljerna: den förlorade sonen som plötsligt kommer hem, mystiska brev från Wien, alla spioners mötesplats, och en man som tvingas in i en bil på öppen gata och försvinner spårlöst.

Men berättelsen om Karl Olof Svanson är sann och är det första dokumenterade fallet med så kallade tvillingidentiteter, en spionagemetod som Säpo nu utreder.

Bilden från släktfesten i en trädgård i Enskede i Stockholm är tagen vårvintern 1961.

Familjen äter och dricker och firar att Karl Olof, den sista överlevande i en gren av familjen som förmodats ha mördats under Stalins terror på 30-talet, plötsligt kommit tillbaka, 33 år gammal.

- Vi var glada och upprymda. Det var ju väldigt överraskande att han plötsligt kom hem, säger en släkting.

Att Karl Olof inte kunde så bra svenska var ju inte så konstigt, han var ju liten då familjen emigrerade och kunde ju dessutom berätta detaljer om släkten.

I dag, sedan Säpo berättat att mannen var spion, är släktingarna ledsna, historien har grävt djupa sår, ingen vill träda fram med namn och bild.

- Så här i efterhand kan man väl tycka att han var större och starkare än andra män i släkten. Men det var ju ingenting vi tänkte på då, säger en familjemedlem.

Karl Olofs föräldrar Nils och Margareta flyttade med sina små barn från Stockholm till Sovjet 1923.

De arbetade och drömde om att vara med och bygga upp det första riktigt demokratiska, socialistiska landet.

Breven hem till släkten från staden Petrozavodsk i Karelen var fyllda av tillförsikt, sönerna är välartade och ska bli ingenjörer och ibland har familjen råd att åka på semester.

De sista breven kom 1935, föräldrarna tros ha mördats i Stalins utrensningar.

Men 1960 fick släkten plötsligt ett brev från sonen Karl Olof. Han berättar att pappan råkat ut för en "olycka" 1936 och att familjen haft det svårt sen dess.

Han skrev även att han tillhörde Röda armén under andra världskriget och att han lyckades fly till Kina 1943 där han gift sig med en kvinna som senare dött i barnsäng.

Han var charmig och blyg

Släktingarna ordnade fram en födelseattest och på ambassaden i Peking fick Svanson ett svenskt pass.

Karl Olof kom till Sverige 1961. Han var charmig, kanske lite blyg, men etablerade sig snabbt. Fick jobb som scenarbetare på Opera, målade tavlor.

Han flyttade mellan olika lägenheter i Stockholm och en släkting minns att han hade många radioapparater hemma.

- Han ordnade en minnesgudstjänst i Nacka kyrka för sina föräldrar. Vi frågade inte mycket om hur han hade haft det, allt var ju så tragiskt, säger en släkting.

Två av de manliga släktingarna, båda med på familjebilden, fäste sig lite extra vid Svanson och blev mycket ledsna då han plötsligt försvann spårlöst i slutet på 60-talet.

Några år senare skickade Karl Olof ett brev till en av sina farbröder, ett brev Aftonbladet tagit del av.

I det handskrivna, sju sidor långa brevet ber han om ursäkt för att han åkt utan att säga någonting, han ber släkten sälja hans tavlor och gnäller över att hans konst inte uppskattats.

Men han skriver inte ett enda ord om var han befinner sig eller varför han försvann eller vad han nu gör.

Brevet är poststämplat i Wien, men enligt vad Aftonbladet erfar tror Säpo att han skrivit det i Moskva och tagits till Wien med kurir.

Säpo kom spionen på spåren får några år sedan sedan hans öde skildrats i den avhoppade ryske toppspionen Vasilij Mitrochins bok "Mitrochins arkiv".

- Fallet är historia, men inte ointressant. Vi försöker kartlägga omfattningen av den här spionmetoden, säger en person vid Säpo.

Säpo vet i dag att Karl Olof togs av sina sovjetiska arbetsgivare på öppen gata en kväll efter jobbet på Operan. Han hade börjat dricka, skötte troligen inte sitt jobb ordentligt.

Släkten fick en chock

Polisen vet även att spionen, som om han lever i dag är 76 år, så sent som i början på 90-talet bodde i Moskva och klagade på att han hade för låg pension.

Familjemedlemmarna fick en chock då Säpo för några år sedan berättade att en spion stulit deras släktings identitet. Den riktige Karl Olof Svanson tros ha dödats i kriget, bara 17 år gammal.

De känner skam över att ha blivit lurade, såren är ännu inte läkta.

- Jag är glad över att min far dog och slapp uppleva det här. Han var väldigt fäst vid den Karl Olof som kom hem.

”Jag hittade ett brev från släktingar i UD:s arkiv”

KGB:s spionbluff i Sverige avslöjades av journalisten Kaa Eneberg.

– Jag fick upp det första spåret i ett arkiv, säger hon.

Foto: ari luostarinen
Kaa Eneberg

Oisín Cantwell