Folkets dom: Bedrövligt

Kända och okända svenskar sägar Tre Kronor

NYHETER

Tre Kronor–Vitryssland 3–4 i OS-hockeyn.

Då blev Sportbladets redaktion nedringt.

Och på Afonbladet.se duggade inläggen tätt.

Svenska folkets dom: Bedrövligt, skamligt, godnatt, man skäms ju, överbetalda proffs som inte gör sitt.

Det var ingen som ville hylla Sverige efter chockförlusten.

Hur kunde detta hända? Mot en hockeynation som knappt existerar?

”Som att förlora mot Afganistan i innebandy”.

”Jag är helt knäckt. Tommy Salo verkade ju skotträdd i sista perioden”, säger Stefan från Virsbo.

Håkan Loob, hockeylegendar och OS-hjälte i Lillehammer för åtta år sedan var inte heller nådig:

”Det finns inget annat ord än fiasko. Man är i ett chocktillstånd”.

– När det gäller Tommy Salo har det visat sig att när det verkligen gäller har han brutit ihop. Kolla tillbaka på Nagano-OS för fyra år sedan. Sverige har litat för mycket på Salo. Och vart har den hårde Hardy tagit vägen? Jag saknar Malmös Pelle Bäckman i båset som kan ryta och domdera och chocha.

Lars Gustavsson, Uppsala

– Jag anser att NHL-proffsen ska sågas jäms med fotknölarna. Så fort de gällde vek de ner sig. Förlusten är värre än Sveriges trettondeplats i skidstafetten. Tre Kronor har förstört hela OS. Usch.

Mats Svensson, Trollhättan

– En skam för Sverige. De svenska miljonärerna förlorar mot ett gäng som håller allsvensk klass. Skäms Sverige!

Urban, Sundsvall

– Man har övervärderat laget. De har inget hjärta, de överbetalda proffsen orkade inte kämpa. Uselt, ett tamt uppträdande, med för lite kamp. Ska det vara så svårt att uppföra sig normalt i hockeyn. Detta är helt oförklarligt. Jag är så ledsen just nu.

Bo Engström, Trosa

– En riktig flopp. Hoppas ni inte försöker skönskriva det här. Även om vi haft en dålig dag så skulle vi ha vunnit.

Bernt Lindblom, Söderhamn

– Det största fiaskot någonsin. OS är skit. Nu bryter jag ihop. Hej då.

Ulrika, Bromma

– Det här speglar det svenska samhället med mygel och fallskärmar.

Sundsvallsbo

– Det här är åt helvete. Och vad gjorde Hardy Nilsson i båset? Han toppade ju inte ens laget. Och varför tog han inte ut Tommy Salo i målet när han började så darrigt.

Lasse Karlsson, Borlänge

– Jag tycker det var dåligt, en skandal. Jag tycker att Hardy Nilsson var bra. Men spelarna höll inte måttet.

Maria Thorslund, Mora

– En stor skandal. Det var ju klart att vi skulle gå till semi. Det är äckligt att se. Och vad höll Mattias Öhlund på med. Välbetalda proffs som inte kan spela med hjärtat.

Micke, Borlänge

– Jag skäms så in i helvete. Jag ska bli norsk medborgare nu.

Det är det största skrällen i en ishockeymatch som någonsin har spelats. För Sverige är det ett större fiasko än förlusten mot Japan i fotboll.

Björn Svensson, Oslo

– Bäst när det gäller. Tommy Salo och Mats Sundin tjänar just ingenting jämfört med Matushkin. Fan vad kasst.

Lasse Nilsson, Umeå

– Som alla andra är jag jätteförvånad och hemskt besviken. Jag hade sett fram emot kommande matcher och kunde aldrig tänka mig att Sverige skulle förlora. Ibland händer sådant här, tyvärr finns det inte förklaringar till allt. Vem kan till exempel analysera ett baklängesmål som det sista?

Tommy Sandlin, 57, tränare AIK

– Det går inte att vinna med aphockeyn. Det är pinsam match som vi gör.

Gnagarn

– Det känns som OS är över. Australien två guld. Det säger ju allt. Det känns så tomt nu.

Calle, Borlänge

– Det fanns ingen beredskapsplan. Vi blev totalt överkörda. Hardy Nilsson och Mats Waltin jobbade ju inget i båset. De stod passiva. Salo fick be att få åka av isen i slutet. Ledarna har inte kunnat styra spelarna. Vi föll ju helt in i Vitryssarnas spel.

Peter, Huddinge

– Sållet Tommy Salo kan ju inte bli något annat än minus. Kan ingen sätta åt honom nu. Han är ju helt kass.

Mats, Stockholm

– Ishockey är ingen sport. Det är ett rent turspel. Sport är Vasaloppet på skidor. I hockey är alla lika bra och lika skickliga, men här avgör alltid turen.

Gunnar, Järfälla

– För jävligt. Det känns som Nagano fast två gånger värre. Gör ett lag av de bästa elitseriespelarna i stället. Det verkar fattas något för proffsen så fort de inte har betalt.

Tommy Östlund, Valletuna

– Det är bedrövligt. Jag är besviken. Bordet var dukat för semifinal. Så här illa trodde jag inte Tre Kronor kunde spela. Efter 1–2-målet syntes det på spelarna att rädslan att förlora var större än viljan att vinna. De vågade inte hitta på något nytt.

Anders ”Ankan” Parmström, 60, expertkommentator

– Den värsta mardrömmen man varit med om.

Norrland

– Härligt. Känslan går inte att beskriva just nu. Ja, jag vill jämföra med sex...Heja, Sverige.

Kapanen, Stockholm

– Det här är värre än Japan 1936. En stor skandal. Vad sysslade Hardy och spelarna med?

Janne, Karlskrona

– Jag tycker att alla spelare och ledare i Tre Kronor ska be svenska folket om en offentlig ursäkt.

Olle, Kungsängen

– Om jag bedrev mitt företag som de lirar hockey skulle jag gått i konkurs för länge sedan.

Ture Sventon, privatdeckare

– Det känns overkligt. Det existerar inte i min hockeyvärld. Jag kände på mig redan efter första perioden att något var fel.

Christian, Malmö

– Hallstahammar hade fan slagit Vitryssland. Det känns tomt. Det jävligaste jag varit med om. Ingen i Tre Kronor får godkänt. Jag är helt knäckt. Salo verkade ju skotträdd i sista.

Stefan, Virsbo

– Jag ställer mig samma fråga som resten av svenska folket: Hur kunde de förlora? Sverige är definitivt inte slut som vinteridrottsnation. Tre Kronor har fortfarande 20 av världens bästa hockeyspelare, de är välutbildade och vältränade. Men de gjorde det klassiska misstaget att slappna av och då är man som skörast. Sport är nyckfullt, vilket vi ogillar när det går dåligt och älskar när marginalerna är på vår sida.”

Ulrica Messing, idrottsminister

– Vi är inte bättre. Det är effekten av att det inte satsat tillräckligt på idrotten i Sverige. Utomlands satsas det betydligt högre belopp. Här får ju ungarna sälja bingolotter för att ha råd.

Kenneth, Stenungsund

Slakta, döda och begrav skiten. De är en skam för världen!

M’poro, Stockholm

– Fy skitan vad pinsamt. Jag skäms, skäms, skäms. Inte ett ord till om några förbaskade OS-guld, tack. Det är pinsamt att vara Svensk i dag!

Johan S

– Vilken besvikelse. Till och med allsvenska laget Rögle hade slagit Vitryssland. Tänk, här åker alla miljonspelare i Sverige och förlorar. Det här är en bedrövelse. De så kallade stora spelarna har inte visat vad de kan.

Thomas Ek, Ängelholm

– Nu måste ni kapa dom. De tjänar en miljard tillsammans, de överbetalda proffsen borde få betala allas tevelicenser under ett år framåt. Minst.

Mattias Jansson, Skellefteå

– I Amerika hade man aldrig accepterat detta. Då hade man börjat med att höja rösten. Det råder en lagdemokrati i Sverige. Ingen piskade på spelarna nu när det som bäst behövdes. En ledare måste bestämma och säga nej. Och nu ser vi resultatet. Demokratin är för human när det gäller idrott.

Zendru Engström, New York

– Det finns inget annat ord än fiasko. Det är? man är i chocktillstånd. Sånt här kan hända, men det får inte hända, inte mot Vitryssland. Det såg lojt ut, spelarna var inte inne i matchen. En tidig start (11.00) kräver annorlunda upplägg och gynnar kanske det sämre laget. Men våra killar är välbetalda och ska klara sånt.

Håkan Loob, 41, sportchef Färjestad

– Jag vill bvara säga. Grattis, Tre Kronor! Ni var bäst när det inte gällde.

Robin Hedlund, Filipstad

– Jag är besviken på hur svensk teve har förnedrat Tre Kronor. Den ende som satt i studion och var saklig var Ingemar Stenmark.

Stig Edvindsson, Ovanåker

– Jag kom att tänka på en sak. Sundin har faktiskt aldrig vunnit något riktigt stort, kanske är han ingen vinnare? I Lillehammer var han inte med och Stanley Cup har han inte vunnit... Foppa kom tillbaka och fräls oss! I World Cup om två år tar vi revansch!

Bedrövad svensk

– Ja ja... det var de 23 medaljer som väldigt många i detta forum hade inkasserat på förhand. Jag lider verkligen med Sverige men: Lär er å vara lite ödmjuka....och inte innkassera segern fõre matchen ãr spelad. Käre ”Storebror”. Heja Lasse Anrell och hans fõrehandstips, ha, ha, ha, ha

Fleksnes

– Tre Kronor blev TRE TROSOR i dag. Fy skäms!!!!!!

Henrik Rangfeldt

– Ersätt torpedhockeyn eller ”big ice” eller vad det nu hette med färjestads schakalhockey.

Rangfeldt

– Ännu ett fiasko. Vi har en övertro på våra NHL-spelare. De går inte in för det lika mycket som i NHL. Pengarna har stor makt. De underskattade Vitryssland och många kom inte upp i normal standard, till exempel Mattias Öhlund och Tommy Salo.

Ulf Sterner, 61, ishockeyprofil

– Det svenska fjaskot i OS ser jag bara som en yttre reflektion över landets totala fjasko i de flesta frågor inrikes. Över det bedrövliga inre tillståndet räcker det att hänvisa till till att sossar och kommunister har över halva valmankårens öra. Så mycket mer behöver inte sägas! Tycker synd om Sverige gör jag inte, resultatet var väntat. Som man bäddar får man ligga!

Smit

– Ja va ska man säga jag är så himla ledsen efter slutsignalen så satt jag helt tyst i 10 minuter ...det va som en dröm det som hände kändes som att det kom ur en dröm jag menar att förlora i kvartsfinal mot ett vitryssland som knappt håller elitserieklass det är ju förfärligt... När salo tappade in 4-3 pucken så vart man helt stum jag fattade ingen ting...och nu kan man fråga sig varför hoppade salo upp när pucken hade gått typ en meter över mål..det är så skumt...salo som helt klart vart os i särklass bästa målvakt i gruppspelet det är obegripligt...ja jag finner inte ord det kände som att hela OS försvann som om det aldrig vart något ..jag kan inte förstå det ännu ..det är chocktillstånd och det kommer ta ett bra tag för mig att glömma det här,...Så nu får man hoppas att det blir en drömfinal mellan USA-KANADA så att man kan kolla på finalen.

Joey, Köping

– Äsch...var kul så länge det varade! Och med bättre försvarsspel hade salo aldrig behövt göra den där missen.

Karin

– Oförlåtligt. En katastrof. Vitryssland är en b-nation. Det måste infunnit sig ett omedvetet underskattande, en övertro på att det löser sig. Under matchen blev det någon slags mental blockering.

Håkan Södergren, 43, sportchef Vålerengen

– Blir det ett nytt frimärke på Salo nu, eller? Salt Lake City 2002...

Frimärkssamlaren

– Ska man skratta eller gråta? Hur jävla kass inställning får man ha i en sån här viktig match? Sveriges mest pinsamma ögonblick i OS-hockeyns historia är ett faktum. Grattis till Vitryssland som knappast behövde förta sig i denna kvartsfinal eftersom Sverige mer eller mindre skänkte bort den.

Sofia

–Vilket jävla fiasko! Fattas bara att finnarna tar guldet, då kan vi gå och gömma oss...

WolfMan

– Inse en gång för alla att dessa mätta multimiljonärer endast spelar för sin egen plånbok. Låt dom stanna i NHL för alltid. De har aldrig mer något att göra i ett svenskt landslag. Tre Kronor behöver hungriga spelare med hjärta!!! Ge Hardy, Waltin och Hedberg respass direkt!

Calle

– Skicka ett elitserie-lag nästa gång. Då blir det inte lika pinsamt att få bekräftat att vi tillhör bottenskrapet. Om det hade varit amatörer hade jag känt sympati med laget, men nu! Överbetalda såkallade proffs utan hår på bröstet, fy fan. Fredrik

– Kan tyvärr inte göra annat än att hålla med om att det är ett fiasko....Men gefan i att skylla allt på Salo, det är knappast hans fel att vi förlorar. Okej att det var en rejäl tabbe, men matchen borde ha varit avgjord innan den tredje perioden.

Totto

– Jag vill egentligen kommentera det, det är så många som gör. Men jag är naturligtvis jättebesviken och har ingen aning om hur det kunde hända.

Conny Evensson, 56, tränare Frölunda

– Fy fan vad dåligt! Jag skäms över att vara svensk. Hoppas att Edmonton går långt i Stanley Cup (även om det inte är särskilt troligt) så att Salo missar VM! Hela ledningen i Tre Kronor borde avgå med omedelbar verkan.

Gurra