Israeliska flyganfall mot Gaza och Arafat

Värsta attacken på 17 månader – fördöms internationellt

NYHETER

GAZA

På torsdagen besköt israeliskt flyg Yasser Arafats högkvarter i Ramallah för andra natten i rad. Arafat, som är instängd i sitt residens av Israel, undgick att träffas även denna gång.

- Det här är ett försök att tvinga ner det palestinska folket på knä, men de vet inte att detta folk och deras ledare är det mäktiga folket, sade den palestinske ledaren efteråt.

EU fördömde på onsdagskvällen, timmarna före Israels nya hårda nattliga attack mot de palestinsk områdena, den israeliska anfallsvågen mot de palestinska områdena. Unionen uttryckte sitt ”ursinne” över ”den nya explosionen av terrorism och våld”.

Ordförandelandet Spanien uppmanade både Israel och palestinierna till åtgärder som kan återställa lugnet. Arafat uppmanades att göra allt han kan för att förhindra ”terrordåd”.

USA lägger skulden på Arafat

USA gick ut betydligt hårdare mot Arafat i sin kommentar. Washington lade större delen av skulden för upptrappningen på Arafat, som enligt Washington ”inte vidtagit adekvata åtgärder”. Men amerikanska UD tillade att de israeliska flygräderna motverkar ”målet att minska våldet”.

Enligt källor inom EU planerar Javier Solana, unionens utrikespolitiske representant, att resa till regionen på söndag för att träffa Mellanösternledarna.

Natten till torsdagen kom rapporter om att israeliska stridsvagnar på nytt hade tagit sig in i palestinska områden på flera ställen i Gazaremsan.

Anfall med pansar och flyg

Israeliska trupper och stridsvagnar, understödda av arméhelikoptrar och örlogsfartyg, anföll tidigt på torsdagen staden Gaza, uppgav vittnen och palestinska säkerhetskällor. En byggnad som rymde en palestinsk radio- och tv-station sprängdes, uppgav stationens chef för AFP.

Stridsvagnarna och fartygen ska också ha öppnat eld mot polisposteringar i Gaza.

Sjukhuskällor uppgav att fem palestinier hade dödats och över 30 skadats av israelisk eld i Gazaremsan.

Raketer mot Arafat i Ramallah

Israeliska helikoptrar avfyrade på torsdagsmorgonen flera raketer mot en byggnad inne på det område där Arafats högkvarter ligger i Ramallah, sade representanter för Palestinska myndigheten. Byggnaden ligger bara några meter från Arafats kontor, där den palestinske ledaren och hans medhjälpare befann sig.

Byggnader och installationer som tillhör de palestinska säkerhetsstyrkorna i flyktinglägret Khan Younis och i staden Rafah besköts också med raketer, uppgav vittnen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM