Regeringen måste ta sitt ansvar

NYHETER

Bostadsbristen är skriande för svenska ungdomar.

Ungt Val har avslöjat att mer än hundra kommuner är drabbade.

Regeringen måste ta sitt ansvar – och då menar jag för alla unga.

Statens ger ju, vilket givetvis är lovvärt, speciella bidrag till just studentlägenheter.

Tänker nu lägga till ännu mer, enligt vad bostadsminister Lars-Erik Lövdén berättar när jag frågar.

Samtidigt får jag dagligen mail och telefonsamtal från alla ”vanliga” ungdomar. Dom som inte är studenter. Som ihärdigt söker jobb, kämpar för att komma in på olika utbildningar och kanske mest av allt drömmer om en egen lya där de kan få personligt fotfäste i livet.

Men som i dag alldeles för länge måste bo kvar hemma hos mamma och pappa, i bästa fall. Eller trilla runt i en evig trist cirkel till andra- och tredjehandslägenheter.

Till bostäder åt dem avsätts inga bidrag. De hänvisas till eldsjälar, som gänget bakom det föredömliga projektet Framtidsloftet i Stockholms södra ytterstadsdel Årsta. Ett gäng som slåss förtvivlat för varenda kvadratmeter ungdomsbostad.

I Framtidsloftet fick arbetslösa och lite utsatta ungdomar chansen att bygga sin egen lägenhet i ett rivningshotat hus – och samtidigt få lön för mödan.

Garvade byggbasar häpnade över noggrannheten och glädjen hos de unga byggarna, som inte slarvade med en endaste detalj. Mot alla odds lyckades de förverkliga sina bostadsdrömmar.

Det borde bli många fler sådana satsningar. Och då med rejält statligt stöd. Det vanliga investeringsbidraget räcker inte, anser jag, efter att ha studerat verkligheten under många år som bostadsreporter.

Jag har under dessa år sett många blåögt förnumstiga skrifter komma från statligt håll. Fyllda av vackra ord om goda föresatser.

Sedan har man ordnat ungbo-symposier, gäspat och gått hem. Till sina egna fina bostäder.

Jag förstår verkligen att bostadsfrågan finns med bland Ungt vals tio viktigaste frågor.

Jag tycker också att det är en av de frågor där stat och kommun ganska lätt, faktiskt, kan ta sitt ansvar och göra något.

När kommer det nya Ungbo-bidraget? Byggarnas idéer? Arkitekternas visioner? Helst före valet!