"Med marknadshyror kan det bli fart på byggandet"

Läs chattsammandraget med Jonathan Forsberg

NYHETER

Moderator säger: Då sätter vi igång med chatten. Välkomna!

Jonathan Forsberg säger: Hejsan. Det är kul att vara med.

Leonard säger: Har du ett råd el. ord till den som bor i kompisens tvättstuga - inta va ekonomiska skäl - utan pga bostadsbristen

Jonathan Forsberg säger: Håll tummarna för marknadshyror i framtiden.

marie säger: Tror du att det kommer att finnas ngra hyresrätter i

framtiden?

Jonathan Forsberg säger: Med dagens system byggs nog inte några fler, men med marknadshyror kan det bli fart på byggandet.

Gremling säger: tjena!! va ska ni göra åt saken??

Jonathan Forsberg säger: Politikerna verkar inte göra något, så få får man släppa marknaden fri i stället.

surputte säger: Varför ställde du dig inte i studentbostadskö i tid i innan du började plugga, väntar man i ett år får man ju faktiskt studentbostad. Måste man få allt serverat?

Jonathan Forsberg säger: Som många unga hade jag själv ingen aning om vilken stad jag skulle plugga i nästa termin. Jag kom in på programmet i sista stund.

Patron säger: Marknadshyror kan lösa fastighetsbolagens finansieringsproblem

Jonathan Forsberg säger: Det kan du ge dig sjutton på.

ognom säger: Jonathan du slår huvet på spiken jag håller med till fullo vad det moderat du sade att du var??

Jonathan Forsberg säger: Inget parti, inklusive moderaterna, är i dag dessvärre för marknadshyror.

Jonathan Forsberg säger: Det är dags att vi börjar ligga på partierna.

fiamia säger: Varför är det fel att de som kan betala för sig får bo bättre? Om man jobbar och tjänar pengar ska man förtjänar man väl det?

Jonathan Forsberg säger: Det viktiga är att alla har möjlighet till ett boende. Som student kan man bo i en mindre lägäenhet i ytterstan. Den dagen man blir vuxen och tjänar pengar kan man bo mer centralt med marknadshyror. Det låter schysst för mig.

mmm säger: Är det läge att dela lägenhet med andra studerande tycker du? Blir det nån läsro då eller bara party?

Jonathan Forsberg säger: Risken finns att det blir mycket party, men det kan vara trevligt också.

Robban säger: Jag tycker att det borde vara en männsklig rättighet att kunna bo i vilken stad jag vill, utan att behöva köpa en bostadsrätt för flera miljoner, Kommer det göras nånting åt stockholms bostads problem,,,???Kommer de byggas fler hyresrätter som en vanlig svensson har råd med?? Det enda dom verkar bygga i Stockholm för tillfäller är ju lyx våningar för dom som kan slänga ut miljonbelopp,,,,

Jonathan Forsberg säger: Så länge hyresmarknaden är reglerad så kommer det inte att byggas några fler hyresrätter.

OVe säger: Varför skulle marknadshyror lösa bostadsproblemen?

Jonathan Forsberg säger: Därför att det skulle bli lönsamt att bygga såväl billiga som dyra lägenheter.

Andy säger: Tror du inte att marknadshyror ökar segragationen i samhället? Att alla som inte har råd att ha kvar sin lägenhet i stan måste flytta långt ut osv. Att stan bara blir för välbärgade människor? Finns det inte en variant på marknadshyror "light"? Måster det bli så dyrt att ens boendekostnad slår på ett ut varesig du har bostadsrätt eller hyresrätt?

Jonathan Forsberg säger: Titta på innerstan i dag. Är inte det segregation så vet jag inte vad segregation är. Det du beskriver är dagens situation. Dags att testa någonting nytt.

helen säger: Vilken grupp människopr anser du är hårdastdrabbade av bostadsbristen?

Jonathan Forsberg säger: Alla som inte har någon möjlighet att komma in på marknaden. Unga människor från andra städer och människor från andra länder.

Torgny Tholerus säger: Har inte Folkpartiet sagt att de vill ha någon form av marknadshyror?

Jonathan Forsberg säger: Vissa enskilda ledamöter kan ha sagt det, men partiet driver inte frågan i dag. Vilket är sorgligt.

IngenBostad säger: Jag är uteliggare och sitter just nu på ett internet-cafe. Vad ska jag göra för att få en bostad?! Jag får ingen hjälp av någon..

Jonathan Forsberg säger: Mitt tips är att först prata med socialen. Funkar inte det, prata med frivilligorganisationer.

heliga helge säger: I London och NY har man ju marknadshyror. Där är det typ dyrast i världen att bo. Hur kan du med detta faktum hävda att marknadshyror är lösningen?

Jonathan Forsberg säger: Med marknadshyror kan det säkert bli dyrt att bo centralt i London, New York eller Stockholm, men poängen är att man kan få en lägenhet utanför stan. Det skulle jag gärna vilja ha.

tobbe säger: Och hur blir inte segregationen när det blir marknadshyror ??

Jonathan Forsberg säger: Segregationen är katastrofal redan i dag. Just därför måste vi testa något nytt.

hanna säger: ska verkligen man behöva bo hemma tills man gifter sej

Jonathan Forsberg säger: Nej, det ska man verkligen inte.

henke säger: Jag tycker att det är för hårda regler vid nybygge. Tänk så mycket små lägenheter det skulle kunna byggas om det var tillåtet att bygga billiga ettor och tvåor på vindar. Att hisskravet ej fanns om det är mer än en lägenhet

Jonathan Forsberg säger: Smart kille.

emji säger: Jag tycker att man skall ge riktigt stränga straff för den svarta bostadsmarknaden. Om gör det så skulle det bli svårare att hitta sig en ny lägenhet och efterfrågan skulle säkert dubbleras mot idag. Det finns väl inget land i europa som det byggs så lite nya lägenheter som här. Det måste bero på något... Varför inte att vissa "korkade männoskor" kan betala 100000:- för ett andra hands kontrakt... Nej bort med den svarta markanaden och sätt press på referingen eller vem det är som bestämmer. Ta

Jonathan Forsberg säger: Svartmarknaden är ett resultat av dagens politik. Någonting människor tvingas till när inte politikerna tar sitt ansvar. Frågan är om man ska straffa den nödställde extra hårt.

Främling säger: Hur ser ditt drömboende ut och var skulle det ligga?

Jonathan Forsberg säger: Nära min högskola, någonstans i Stockholm. I dag pendlar jag 14 mil varje dag.

hanna kanna säger: Jag förstår inte, är du för marknadshyror men mot utförsäljning. Är du höger eller vänster, eller hur ska du ha det egentligen?

Jonathan Forsberg säger: Jag är för marknadshyror. Om människor sen vill bo i bostadsrätt hellre än i hyresrätt är inte det något problem för mig. Båda måste få finnas.

marie säger: Vad tycker du om Kooperativa lägenheter(dvs efter kötid kan få en lght i stan utan att betala massor men

ej heller tjäna på dem när man flyttar)?

Jonathan Forsberg säger: Desto fler boendeformer desto bättre. Det kan vara en lösning.

Kristin säger: Vad är det som har gjort att det blivit sån stor bostadsbrist?

Jonathan Forsberg säger: Politikerna har tagit på sig ansvaret utan att sköta det.

Kristin säger: Är det meningen att en vanlig "svensson" som jag inte ska ha någonstans att bo, bara för att jag inte har råd? Det enda sättet att få lägenhet i dagens läge är ju om man har pengar?

Jonathan Forsberg säger: Japp. I dag är det enda sättet. Kontanter eller goda kontakter. Så ska det inte behöva vara.

mm säger: Det är ingen bostadsbrist. Hela Norrland är fullt av tomma bostäder. Vill man prompt bo i Stockholm får man väl betala för det.

Jonathan Forsberg säger: Jäpp. Norrland står ganska tomt. Problemet är att det inte finns bostäder där folk vill bo.

lars säger: man skulle ju kunna göra så man kan ta lån på hela beloppet så skulle det ju bli betydligt billigare att köpa bostad eller?

Jonathan Forsberg säger: Då får du pröjsa en jäkla ränta på lånet. Vore i så fall bättre att hyra en lägenhet om det fanns att hyra.

dan säger: Det finns inga vetenskapliga belägg för att en avreglerad bostsdsmarknad fungerar bättre, eller ens bra. Tvärtom visar studier att avreglerade hyresmarknader kolapsar. Har ni några belägg för det ni säger?

Jonathan Forsberg säger: Marknadshyror har testats i många städer i andra länder och resultatet har blivit betydligt bättre än vad Stockholm funkar i dag.

Mamma Mia säger: Ät Stockholm krisigast i landet vad gällande bostadsbrist?

Jonathan Forsberg säger: Det skulle jag nog tro.

Moderator säger: Nu slutar vi. Tack alla chattare och Jonathan.

Jonathan Forsberg säger: Tack och lycka till med bostadsfinnandet.