”Staterna måste lära sig leva sida vid sida”

Svenske prästen Gustaf Ödquist chattade om krisen i Mellanöstern

NYHETER

Konflikten i mellanöstern är mer aktuell och mer vådsam än någonsin.

Svenske prästen Gustaf Ödquist befinner sig på plats. Här kan du läsa chattet med honom.

moa säger: Tror du att det någonsin kommer bli fred i

Mellanöstern?

Gustaf Ödquist säger: ja det tror jag men det kommer att ta tid.

Eric säger: Vad tycker du om oroligheterna??

Gustaf Ödquist säger: Jag tycker det är svårt att se så mycket orättvisa, så mycket rädsla, så mycket lidande och död. Och jag tycker att vi alla har ett ansvar för att trycka på så att konflikten får en lösning.

Anne-Lie säger: Vad är det sagt nu vad dom skall göra....Det fins väll något man kan göra åt detta helvete folk får stå ut med där... Det måste väll finnas något stopp på det hela...Eller??

Gustaf Ödquist säger: Ja det finns ett stopp. Ett, att ockupationen av Västbanken och Gaza avslutas, att man börjar förhandla och att de två staterna Israel och Palestina inom sina gränser lever sida vid sida.

Kapten Haddock säger: är det USA som bestämmer med Sharon som sin förlängda arm?

Gustaf Ödquist säger: USA har stort inflytande i den här situationen och ger stöd åt Sharon. För att lösa konflikten måste amerikanerna sätta större press på Sharon. militärt våld löser inte problemet. Samtidigt måste också de militanta på den palestinska sidan komma under kontroll. Även där kan USA trycka på.

Limmaren säger: Morsning! Arafat utsätter sig för en stor risk när han bara sitter i sitt högkvarter. varför flyr han inte till ett säkrare ställe?

Gustaf Ödquist säger: Det kan man undra. Arafats högkvarter är flera byggnader och där finns säkert några säkra ställen. Det kan också hända att han flyttas litet ut och in. Dessutom har Bush förbjudit Sharon att röra Arafat personligen.

Kapten Haddock säger: Är du rädd att bli bombad?

Gustaf Ödquist säger: Nej, det är jag inte just nu men man vet inte vad som händer längre fram. Vi bor i en lugnare del av stan.men det är mycket obehagligt när man hör helikoptrar och jaktplan och missiler i närheten.

ab-läsare säger: Hur pass säkert är det att åka till Israel/Palestina nu?

Gustaf Ödquist säger: Det är klart att just de här dagarna bör man inte åka bara för att komma och hälsa på. De här två senaste dagarna har varit extremt våldsamma. men det är inte lika våldsamt på alla ställen. men UD avråder folk från att resa hit, sen långt tillbaka.

Limmaren säger: Tvisten om vem som ska bestämma över vad i Mellanöstern tar aldrig slut. Kan de inte turas om att styra eller dela på jobbet?

Gustaf Ödquist säger: Det är just att dela på landet som är grundläggande i försöken att förhandla fram en lösning.Och de ockuperade områdena blir då palestina och det som idag är Israel blir Israel. I förhandlingar kan säkert detaljer justeras.

Gustaf Ödquist säger: Men då måste man också kunna lita på varandra och just nu är det svårt med allt våld. Läget försämras, det är vad jag försöker säga.

Limmaren säger: Sharon verkar inte klok, vad tycker du?

Gustaf Ödquist säger: Jag tycker att den politik Sharon för ser inte ut att leda till någon lösning av konflikten. Det kommer aldrig att gå att tvinga palestinierna till underkastelse med militära medel. De måste få sin frihet inom de internationellt erkända gränserna. ockupationen måste därför avslutas. annars blir det ingen fred.

Isabella säger: Hur tror du att världen kommer att ändras efter detta?

Gustaf Ödquist säger: Det som är jobbigt är att världen inte verkar titta på och inte engagera sig i den här konflikten. Nu måste omvärlden reagera och sätta press på båda parter så att både israeler och palestinier kan få leva i frihet och trygghet.

Lisa säger: Hur ska man försöka medla mellan parterna?

Gustaf Ödquist säger: Omvärlden måste tvinga parterna att bryta den här våldsspiralen. De internationella reglerna och lagarna måste följas.Olagliga bosättningar, ockupationen, trakasserier av människor, förnedring och våld kan inte tolereras.

PAXVOBISCUM säger: Hej!

Jag undrar om kriget i mellanöstern är baserat på politiken eller religionen?

Gustaf Ödquist säger: Konflikten är en politisk fråga om makten över landet. Det är grundfrågan.Religionen används för att mobilisera folk i konflikten. Men den är inte religiös utan politisk och därför måste den lösas med förhandlingar och en politisk överenskommelse.

Biffen säger: Är arafat körd nu, kommer Israel att ta över helt?

Gustaf Ödquist säger: Israels isolering av Arafat har givit honom mer stöd bland hans egna. Han ser friskare ut efter att i två månader bott på samma ställe så än är han inte uträknad.

Mia säger: Tycker du det var rätt av FN att upprätta staten Israel efter andra världskriget och skuffa undan araberna?

Gustaf Ödquist säger: Jag kan förstå behovet av att skapa en fristad för judar efter andra världskrigets upplevelser i Europa. Det svåra är att de som fått betala priset för detta är de palestinier som redan fanns här när judarna kom. Nu finns staten Israel som är erkänd av palestinierna. Nu måste också israelerna erkänna palestiniernas rätt att få sin stat på de cirka 25 procent av landet som är kvar av det som fanns innan Israel bildades.Det är lika med de ockuperade områdena.

bp säger: Kan Judar o Araber verkligen leva tillsammans i Jerusalem? hls bp

Gustaf Ödquist säger: Just nu verkar det svårt men om man ser igenom historien har judar och araber levt sida vid sida i Jerusalem och det heliga landet i många hundra år. Ibland har det gått bra, ibland har det varit svårt. Efter allt det sista årets våldsamheter måste man återupprätta förtroendet för varandra om man ska kunna leva tillsammans.Bara en politisk lösning kan skapa det förtroendet.

Helena säger: Var inte Arafat och Sharon rätt överrens för ett tag sen? Vad gick snett?

Gustaf Ödquist säger: Arafat och Sharon har nog inte varit överens på länge men Sharons företrädare Barak var nära att komma överens med Arafat. Tyvärr gick inte det därför att man inte kunde kompromissa i frågor om de palestinska flyktingarnas situation och om Jerusalem.Det som israelerna tyckte var ett mycket generöst erbjudande innebar inte den självständighet och den rörlighet och det oberoende som en fungerande stat enligt palestinierna ska ha.