250 000 förgiftade av storköksmat

NYHETER

Varje år matförgiftas en kvarts miljon svenskar av mat från restauranger och storkök.

Minst lika många förgiftas av hemlagad mat.

- Många av de fallen hade kunnat undvikas, säger Roland Lindqvist, docent och biolog på Livsmedelsverket i Uppsala.

Mörkertalet när det gäller magsjuka och matförgiftning är stort. Men enligt Livsmedelsverket drabbas sammanlagt en halv miljon svenskar varje år av matförgiftning.

- Det skulle kunna vara färre. Man ska komma ihåg att många av de här fallen kan undvikas genom en riktig hantering av maten. Många av dem är helt onödiga, säger Roland Lindqvist.

Inte tillräckligt varm

En vanlig orsak till matförgiftning är felaktig och bristande varmhållning eller alltför långsam och otillräcklig avkylning av maten.

Exempelvis drabbades 200 personer av matförgiftning 1994 sedan de ätit ärtsoppa. Analys av soppan visade spår av clostridum perfringens, samma bakterie som orsakade matförgiftningen i Tierp.

I rätt miljö kan bakterien fördubblas var tolfte minut. Och rätt miljö – det är exempelvis ljummen ärtsoppa. På nolltid kan en således torsdagsklassikern förvandlas till en veritabel bakteriesoppa.

- Äldre personer, personer som har underliggande sjukdomar samt barn är generellt sett känsligare än andra. Det är tydligt. Så man måste vara extra noggrann när man serverar mat till de här grupperna, säger Roland Lindqvist.

Tusentals smittas av ett magvirus

Bakterien som drabbade de 66 magsjuka i Tierp är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning. Mellan 1992 till 1997 rapporterades 18 utbrott av Clostridum perfringens i Sverige.

Vanligaste orsaken till magsjuka är emellertid ett virus, det så kallade calici-viruset, som kan spridas genom mat eller genom luften, i form av en maginfluensa.

En tredje vanlig orsak till matförgiftning är campylobacter, som kan finnas i bland annat rått kycklingkött.

Så undviker du matförgiftning

TIDIGARE ARTIKLAR

Fredrik Rundkvist