OS-drömmarna i kras

"Tänk på alla positiva saker som finns"

NYHETER

Det är en svart februaritorsdag i Sverige. Förlusten mot Vitryssland vilar tung över ett folk vars OS-drömmar har gått i kras.

– Det gäller att se proportionerna och tänka på alla positiva saker som finns. Och det finns andra värden i livet, säger Eva Håkanson.

Tre Kronor åkte ut i kvartsfinalen mot Vitryssland. Tv-tittarna försökte förstå vad det var som hade hänt. Försökte greppa besvikelsen.

Idag är tidningsrubrikerna svarta och många har ännu inte hämtat sig. Tusentals läsare har skrivit in till aftonbladet.se om sin ilska, besvikelse och sorg.

Psykolog Eva Håkansson är van vid att hantera betydligt svårare kriser.

– Visst det här är jättetråkigt, men sådant händer. Det här är sportens villkor. Det är ju lek, det här är inte livets allvar, säger hon.

Rätt perspektiv

Hon påpekar att vi måste se det i rätt perspektiv.

– Det är klart att man blir besviken, men det gäller att se det i relation till livets övriga förtretligheter och glädjeämnen.

Eva Håkansson säger att det är som om de brons vi har fått inte är betydelsefulla.

- När man talar om Magdalena Forsberg säger man att det är ju synd att hon inte tog guld, men hon tog ju i alla fall brons. Istället för att säga att hon tog två brons!

Vad ska man göra för att gå vidare?

–Ta dig en funderare få vad det finns för annat i livet runt omkring dig som är positivt.

Glöm inte bort att det finns andra glädjeämnen. Och det går nya tåg.

Kanske är det våra förväntningar som är för stora.

- Jag tror att vi har för höga förväntningar. Och det är nästan som om vi blir snuvade på konfekten om de vi hoppas på inte lyckad. Istället för att tänka att det är våra förväntningar som det är fel på. Där hjälper medierna till att skruva upp förväntningarna.

Vi har i alla fall medaljer

Kanske kan vi inte längre hoppas på OS-guld, men vi har i alla fall några medaljer.

– Kom ihåg Magdalena Forsberg, Anja Pärsson och Richard Richardsson. Vi har faktiskt inte gjort bort oss totalt!, säger Eva Håkanson och fortsätter:

– Det måste varit ännu mycket värre att vara finne förra året efter skid-VM i Lahtis. Där har man verkligen gjort en dumhet. Att spela dåligt är något annat.

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM