”Det finns andra saker i livet än ishockey”

Läs chattet med psykologen Eva Håkansson om det svenska fiaskot i OS

NYHETER

– Hockeyentusiatserna påminner om barn som inte fått en utlovad godispåse, säger psykologen Eva Håkansson.

Här kan de läsa chattet med henne om hur vi ska gå vidare efter hockeyfiaskot..

Eva Håkanson säger: Hej, nu är jag här och kan svara på era frågor.

ninu säger: Jag undrar varför mina jobbarkompisar stönnar och har ont o magen. Många sa att de inte kunde sova efter katastrofförlustenn.

Eva Håkanson säger: Antagligen har de hoppats så mycket att det skulle bli vinst, så att de blev ledsna och besvikna och tankarna malde i huvudet. Då är det svårt att sova.

stino säger: Kan idrottsförluster skapa samma reaktion som en förlust av en vän, bekant eller anhörig?

Eva Håkanson säger: Normalt sett, nej. Man kan bli ledsen just för stunden och man kan bli besviken, men det går inte att jämföra med att förlora en vän eller anhörig. Man har inte haft vinsten, men man har haft en vän. Det är något helt annat att förlora de människor som står en nära än att bli besviken.

Danielll säger: varför engagerar vi oss egentligen i alla dessa grejer. Jag känner bara en depression när jag tänker på det, men vill ändå se mer av OS. Hur kan detta komma sig??

Eva Håkanson säger: Att engagera sig ligger i männsikans natur. Det som ger spänning, som idrott gör, är något som engagerar. När det inte går som man vill blir man besviken. Då vill man inte se något mer, men den känslan är ofta av övergående natur. Snart är man tillbaka igen.

lulle säger: vad tycker du man kan göra för att bearbeta denna stora förlust?

Eva Håkanson säger: Det gäller att prata om det här med sina kompisar och att också prata om andra saker. Se att det finns andra saker i livet som har mycket större betydelse. Så att det här får lite rimligare proportioner.

Myggan säger: Behövs det verkligen psykologhjälp för folket efter en matchförlust?

Eva Håkanson säger: Ja, det kan man fråga sig. Normalt sett så ska det inte behövas.

Magnus säger: Varför känns det så tomt nu när Tre Kronor snubblat ur turneringen. Det var helt omöjligt för mig att bli det minsta glad över att Anja Pärson tog en medalj. Har nog aldrig kännt så här mycket efter en snöplig förlust somjag bara sätt på TV ändå. Det berör mycket. Varför?

Eva Håkanson säger: Det måste hänga ihop med hur mycket du har hoppats på vinsten. Ju mer förväntningar desto mer besvikelse blir det om det inte går som man hoppats. Det gäller att försöka hjälpa sig själv att komma ihåg: Visst, det här är sorgligt, men livet går vidare och det finns annat i livet.

Salonen säger: Hur kan jag tänka för att inte skylla på Salo personligen?

Eva Håkanson säger: Det gäller att komma ihåg att det är en helt annan sak att sitta och titta på någonting mot att vara den som agerar. Vad jag ser som tittare är inte samma sak som han ser som målvakt.

jesper säger: Vad tror du Salo känner idag?

Eva Håkanson säger: Han är säkert jättebesviken. Han är säkert också besviken på sig själv och tänker kanske : om jag inte hade gjort si, omjag inte hade gjort så...

Normala tankar.

Han är säkert jätteledsen (fast jag känner inte honom)

Errol säger: Anser du att det kräver mer psykisk mognad att med fattning ta en förlust än en seger?

Eva Håkanson säger: Ja, på ett sätt så tror jag det. Att ta en förlust - både egen och andras - kräver att man kan sätta förlusten i relation till andra saker i livet. Att man kan stå ut med sina egna känslor. Det är svårare att stå ut med negativa känslor än med positiva.

Henrik säger: Kan man bli sjukskriven på grund av den här förlusten, är det ett giltigt skäl?

Eva Håkanson säger: Nej.Det är inte ett giltigt skäl.

stefan säger: Hej Eva

Vad är ditt råd till ishockeyentusiasterna?

Eva Håkanson säger: Visst är det en besvikelse att Sverige åkte ur på det här stadiet. det är ingenting man behöver förneka. Men, mitt råd är till alla ishockeyentusiaster att inte glömma att det finns en morgondag och att det finns andra saker i livet än ishockey.

Det finns kompisar som man kan dela både den här sorgen och andra glädjeämnen med.

baxter säger: Varför tror du att alla pratar om chock när det egentligen är en händelse man inte ens kommar att prata om om en vecka!

Eva Håkanson säger: Chock är ett ord som används i så många sammanhang. Chock i det här sammanhanget handlar om överraskning.

Inte psykisk chock som exempelvis när en anhörig dör.

mino säger: vad beror det på att Svenska idrottsmän(och kvinnor) ofta är som sämst när det gäller ??? Pressen kan väl knappast vara större för svenskar än för Norrmän eller amerikanare?

Eva Håkanson säger: Jag tycker inte att de alltid är sämst när det gäller. Att vi inte varit så oerhört framstående i detta OS betyder inte att vi inte har framstående idrottsmän.

Varför det inte fungerar ibland kan handla om många olika saker, träning att man håller på att bli sjuk. Ibland kan man satsa så mycket att man satsar för mycket. Det låser sig. Det gäller ju alla människor.

PHP4Ever säger: Tror du att Tre Kronorspelarna kommer att kunna gå vidare efter det här?

Eva Håkanson säger: Ja, det är jag övertygad om. Även om de kommer att vara besvikna ett tag.

kia säger: Hur skall man försöka att peppa upp laget, så de inte tänker på detta nästa gång?

Eva Håkanson säger: Först och främst måste laget ordentligt tala igenom det här. De måste analysera vad det var som gjorde att det gick dsom det gick. Det är sådant som alla måste göra. Man måste förstå varför det som hände för att kunna gå vidare.

Har man talat igenom avårigheterna kan man se möjligheterna.

olle säger: Kan medias Upphausningar innan OS påverka utövarnas prestationer negativt. Är det vi omgivningens fel ?

Eva Håkanson säger: Det kan de göra i den mån idrottsmännen får ta del av "guldfrossan" som varit innen. Det kan bli ett ok att bära.

Medias fokusering på alla guldchanser har säkert fått oss alla idrottsintresserade att höja förväntningarna och tro att det ska gå mycket bättre än vad som är rimligt.

Annika säger: Varför blir människor mer upprörda över en förlorad match än över de ensamma flyktingbarnen som exploateras?

Eva Håkanson säger: Ja, det kan man verkligen fråga sig. Det är ungefär som ett litet barn som har blivit lovad en godispåse och så kommer inte den för att mamma blir sjuk. Då tänker man inte på att mamma är sjuk utan på att man inte får godispåsen. Man glömmer proportionerna.

Medias bevakning spelar också roll. Flyktingbarnen bevakas inte alls på samma sätt och i samma proportioner.

Det är en mycket rimlig fråga!

Moderator säger: Tack Eva och alla chattare. Läs sammandraget på Aftonbladet inom kort.

Eva Håkanson säger: Tack så mycket för mig!