Missbrukare vårdade förståndshandikappad

– på uppdrag av privat vårdhem

NYHETER

Ett privat behandlingshem i Sävsjö i Småland har betalat missbrukare för att vårda en gravt förståndshandikappad pojke. Behandlingshemmet saknar i sin tur tillstånd för att vårda handikappade personer.

Det var i samband med en husrannsakan som polisen hittade en gravt förståndshandikappad 19-årig pojke i en lägenhet hos ett narkotikapåverkat par. Pojken vårdades på ett behandlingshem i Sävsjö. Paret uppgav att de fick betalt av hemmet för att ta hand om pojken.

Narkotika, vapen och stöldgods

I lägenheten fanns förutom narkotika också vapen och stöldgods. Behandlingshemmet kontaktades och pojken fördes dit medan paret fick följa med polisen. En polisman som var med anmälde behandlingshemmet till länsstyrelsen.

Föreståndaren på behandlingshemmet i Sävsjö bekräftar att paret anlitats och säger att de fått betalt för att sitta ''barnvakt'' åt den gravt förståndshandikappade pojken.

Länsstyrelsens granskning av fallet visar att behandlingshemmet saknade tillstånd att vårda handikappade personer.

Kritiserat behandlingshem

Pojken var varit på det privata hemmet i två år. Enligt TV4 betalar kommunen 6 500 kronor per dygn för att han är där.

Behandlingshemmet har tidigare fått kritik av före detta anställda, bland annat för att man låter de intagna dricka alkohol.

Nybro kommun verkar dock ha varit nöjda med pojkens placering.

- Vi har inte fått signaler om att han har farit illa. Han har i stället utvecklats på ett bra sätt, säger Hans-Gunnar Hovbäck, omsorgschef i Nybro kommun, till TT.

Pojken ska flyttas

Strax före jul sade Nybro kommun upp platsen för att ta hem pojken. Detta är ett led i kommunens ambition att handikappade som blivit myndiga ska ha ett eget boende.

Men det måste finnas ett bra alternativ innan pojken kan flyttas. Tidigast i första halvan av mars kan ett nytt boende erbjudas i Nybro, enligt Hans-Gunnar Hovbäck.

- Tills dess får pojken vara kvar under kvinnans omsorg. Vad vi vet vistas han hemma hos paret som driver behandlingshemmet, så som han har gjort en hel del under behandlingstiden, säger Hans-Gunnar Hovbäck till TT.

Pernilla Fagerström