Bosnisk man gömde sig i bergen i sex år

Visste inte att kriget var slut

Foto: AP
Ilija Paninicic med brittiska soldaten Rhian Humphreys. Han visste inte att konflikten i Bosnien var över och har inte pratat med en människa sedan han flydde upp i bergen i slutet av 1996. Hans enda granne var en björn som brukade riva på dörren.
NYHETER

En bosnisk serb har gömt sig i bergen i sex år. Han trodde att kriget fortfarande pågick och vågade inte komma fram.

En man i Bosnien har gömt sig i bergen i nära sex år eftersom han trodde att det fortfarande var krig.

Soldater från brittiska fredsbevarande styrkor upptäckte mannen i ett övergivet hus. Där har han levt sedan 1996 och livnärt sig på bär och nötter.

Illija Panincic, som mannen heter, har förlorat en del av sin talförmåga efter att ha tillbringat så lång tid utan kontakt med andra människor. Hans enda granne var en björn som brukade riva på dörren.

Bröder hade avrättats

Paninicic visste inte att konflikten i Bosnien var över. Han har inte pratat med en människa sedan han begav sig i frivillig exil i slutet av 1996. Den bosniske serben flydde upp i bergen sedan han fick reda på att hans bröder hade avrättats av kroatiska myndigheter.

Han satt själv i fängelse under en tid för ett brott han säger att han inte begått. När han frigavs flydde han till bergen som omgiver Sipovo.

Kvar i sitt gömställle

Sedan de brittiska soldaterna hittade mannen för fem månader sedan ger de honom mat och kläder.

Mannen håller sig kvar i sitt gömställe. Och eftersom det ligger i svårframkomlig terräng, dit man måste gå för att överhuvudtaget kunna ta sig fram, lär han få vara i fred även i fortsättningen.

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM