Laget som hånades före OS, som knappt skulle få åka enligt pamparna, visade att de var... alldeles underbara

NYHETER

PROVO

Tre Kronor vann OS-brons efter en verklig bragdmatch.

Matchhjälte: Kim Martin, svensk målvakt, som räddade laget när finskorna tryckte på.

Syndabock: Salo, finsk back, som sänkte finskorna genom att bli utvisad när 1.36 återstod av matchen.

Finskorna pressade verkligen på slutet.

Sista perioden var det nästan spel mot ett mål och jag tror alla väntade på kvitteringen.

Då gjorde Salo sin tavla och hakade en svenska och då, först då, visste alla att det här var Tre Kronors turnering.

Laget som hånades före OS, som knappt skulle få åka, enligt svenska OS-pampar, visade att de var... alldeles underbara.

Vi lärde känna fotbollslandslaget med Tina och de andra, vi lärde känna handbollslandslaget med Åsa och de andra. Nu kom Tre Kronor med Kim och de andra.

Stora stjärnor. Hucklen under hjälmen och en sensationell vilja. Nya publikfavoriter hemma, antar jag och stora föredömen för unga spelare.

Efter matchen går Salo ut, gråtande, med nedslaget huvud. Sitter tyst på golvet och begrundar sitt öde.

Tjejen som gör succé i Hammarbys pojklag

Bakom henne flockas journalister och kameror runt Kim Martin. Idol, vinnare, drottning. Hon förklarar varför hon spelar i Hammarbys pojklag i stället för med andra tjejer, hon förklarar varför hon vägrade prata engelska på presskonferensen, trots VG, hon förklarar att hon inte brukar vara nervös utan att hon bara brukar gå ut och spela och ha kul. Det är ett svar amerikaner gillar. De svarar alltid sånt själva på samma fråga.

Tillbaka i omklädningsrummet väntar 13 föräldrar och de skriker bara ut sin glädje när Kim kommer in. Hela rummet vibrerar av "ja, ja, ja, jaaaa".

Innan dess hade hon nästan blivit ihjälklämd på isen när 17 spelare kastade sig över henne efter slutsignalen. Det var äkta glädje.

Det kändes verkligen att dagens underdog vunnit över favoriten. Sverige var lite av ett Vitryssland inför den matchen och vitryssarna vann. Det är ju, som bekant, sånt som händer.

Vi som följt laget på nära håll visste att något sånt här skulle kunna hända. Jag satt på en träning före OS och antecknade dumheter som att den enda som hade vita skridskor var tränaren Christian Yngve. Det var innan jag förstod bättre. Innan jag förstod seriositeten och intensiteten.

Finskorna har förstått den nu.

I september slog finskorna Tre Kronor med 9-0. De var totalt chanslösa.

Sen dess har det hänt en hel del.

Sen dess har Tre Kronor äntligen lyckats etablera sig som ett internationellt topplag. Medan finskorna i går tvingades erkänna att de överhuvudtaget aldrig tränat powerplay (!) så har Tre Kronor haft en väldigt fokuserad inriktning på träningen.

Finskornas powerplay blev också mycket riktigt en katastrof. Trots massor av chanser. Svenskarna däremot gjorde sitt avgörande 2-0-mål när en finska satt utvisad.

Det finns tre hjältar i svenska laget: Målvakten Kim Martin, 15, naturligtvis, som var så lugn, så lugn, så där som bara målvakter utan normala instinkter för nervositet är. Flera frilägen i sista perioden räddade hon genom sitt eleganta arbete på låga skott. Hon är, det insåg aldrig finskorna, betydligt mera mänsklig på höga skott.

Kim är nu en stor svensk rollmodell. En generation nya hockeyspelare kommer att strömma till klubbarna för att bli en ny Kim Martin.

(Och för oss betydligt äldre känns det ju grandiost att en målvakt heter Martin i efternamn; vi alla som försökte vara Seth Martin på gatan hemma och önskade att våra föräldrar skulle ha råd att köpa en plockhandske åt oss... för oss är verkligen Martin ett stort hockeynamn.)

Sug på det, Fagerlund, sug på det Sundin, sug på det...

Evelina Samuelsson, 17, är den andra av de unga tjejerna som visade att en vinnare i Tre Kronor blir verkligt stor. Två mål. Matchavgörande.

Erika Holst, 22, som spelade nästan hela matchen. Självuppoffrande, täckte skott och passade. Borde platsa i OS All Star Team.

Sveriges bästa insats i den här OS-hockeyn gjordes av Kim Martin och de andra i Tre Kronor. Laget som verkligen överträffade sig själv och gjorde en bragd.

Sug på det, Rickard Fagerlund.

Sug på det, Mats Sundin.

Sug på det, svenska journalistkåren.

Sug på det, svenska folk.