”Det här finns överallt”

Chefsdietist rasar mot mat- serveringen till äldre: Det känns obehagligt

NYHETER

Dödsfallen efter matförgiftningen i Tierp är bara toppen av ett isberg.

Många kommuner serverar fel mat på fel sätt till de äldre.

- Man kan inte först byta blöja och sedan gå ut och servera mat, säger chefsdietist Elisabet Rothenberg.

Foto: PELLE JOHANSSON/SCANPIX
FÅR OTJÄNLIG MAT "Att gamla människor blir dåliga av för gammal och dåligt hanterad mat är något som sker ganska ofta", säger chefsdietisten Elisabet Rothenberg. Hon är mycket kritisk till hur matserveringen till de äldre sköts.

Nu polisanmäls Tierps kommun för att ha serverat otjänlig ärtsoppa som tog livet av två äldre kvinnor på äldreboenden. Men matförgiftning på äldrehem är långt ifrån ovanligt i Sverige.

- Att gamla människor blir dåliga av för gammal och dåligt hanterad mat är något som sker ganska ofta. Men inte alltid med dödlig utgång och därför blir det ingen skandal, säger Elisabet Rothenberg.

Hon är chefsdietist på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och kritisk till hur kommunerna sköter mathanteringen för de äldre.

- Spontant tycker jag att det känns obehagligt men också symboliskt att barn får nylagad mat medan de gamla får vänta i två dagar, säger hon.

"Man kan inte ha lika som för barn"

De gamla i Sverige blir allt äldre men är därmed också i högre utsträckning multisjuka och mer känsliga. Kraven på matkvaliteten är därför betydligt högre.

- Om man lagar mat två dagar i förväg måste man vara minutiöst noggrann när man serverar gamla mycket sköra människor. Ju längre tid man förvarar mat desto större är risken att den blir otjänlig.

Maten som serveras på äldreboenden är dessutom ofta felaktig. En studie gjord av Socialstyrelsen visar att sju av tio äldre på sjukhem är undernärda. Många lider även av uttorkning. Bakom till exempel ligg- och trycksår ligger ofta näringsbrist.

- Bristen på näringskompetens finns på äldreboenden över hela landet. Man kan inte ha en matsedel som är likadan för skolelever som för de gamla och sjuka, säger Elisabet Rothenberg.

"Äldre kräver energirik mat"

De gamla saknar ofta aptit och äter därför bara några skedar av en portion och får inte i sig tillräckligt med proteiner, kolhydrater och vitaminer.

Det leder till att de blir sjukare, har svårare att klara av att stå själva och klä på sig själva. Dessutom får de lättare infektioner och komplikationer av olika slag. Att servera fel mat är lika allvarligt som att felmedicinera men problemet har fortfarande inte tagits på allvar överallt.

- Kommunerna måste införa helt andra rutiner. Äldre kräver en allsidigt komponerad mat med hög näringstäthet. Den måste vara energi- och proteinrik, säger Elisabet Rothenberg.

Bakterien överlever kokning och frysning

Så många är undernärda

Så lagar du äldrematen

Jessica Ritzén