Första livstecknet från bin Ladin sedan i fjol

NYHETER

ISLAMABAD

Nu har det första livstecknet från Usama bin Ladin sedan början av december i fjol kommit.

Ett brev som han skrivit under.

Foto: AP
Usama bin Ladin.

Tillsammans med tre andra al-Qaidaledare finns namnet Usama bin Ladin på en kondoleans över den religiöse ledaren Shaikh Hamza Dani, som just avlidit i den pakistanska staden Karachi.

Brevet finns på webbsajten www.alneda.com som är en nättidning på arabiska. Den startades för omkring två veckor sedan. Det är inte klarlagt vem som ligger bakom hemsidan och i vilket land den läggs ut.

De andra som undertecknat kondoleanserna är bin Ladins närmaste rådgivare, den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri samt mulla Omar och dennes närmaste man mulla Mohammad Hasan.

Försök att förvilla

- Att de undertecknat kondoleanserna gemensamt, kommenterade en analytiker, behöver inte betyda att de jagade männen gömmer sig på samma plats, heller inte att de på något sätt är i kontakt med varandra.

Det är heller inget slutgiltigt bevis på att bin Ladin är vid liv. Hans namn kan han satts dit för att förvilla.

Men världens ledande auktoritet på al-Qaida och talibanerna, författaren Ahmed Rashid, säger i en exklusiv intervju med Aftonbladet:

- Jag tvekar inte ett ögonblick att säga: Usama är i livet.

Var gömmer han sig?

- Någonstans i Mellanöstern.

Med Mellanöstern kan menas allt mellan Jemen och Bekaadalen i Libanon.

Ryska källor uppgav för någon dag sedan att bin Ladin gömmer sig i Pankisi-klyftan, en trång dalgång i Georgien på gränsen mot Tjetjenien.

- Nättidningen, sa en pakistanare som i går studerade den, förefaller vara hanterad och uppdaterad inifrån Afghanistan.

Staffan Heimerson