Självmordsattack mot bosättning

NYHETER

JERUSALEM

En palestinsk självmordsbombare angrep en israelisk bosättning på fredagen, bara timmar efter att premiärminister Ariel Sharon tillkännagivit beslutet att upprätta buffertzoner för att skydda israelerna mot angrepp.

Självmordsbombaren hade lyckats ta sig in i bosättningen Efrat nära Betlehem på Västbanken. Inuti en mataffär utlöste han sin sprängladdning, men något gick snett och det blev bara en liten explosion. Den sårade attentatsmannen försökte fly, men blev då skjuten av en bosättare i butiken.

- Han föll till marken, men försökte sen nå något föremål på kroppen. Det verkade som att han hade mer sprängämnen på sig. Då sköt en av kunderna honom igen och han dog, berättade butiksägaren Eli Shiran för Reuters.

Attentatet var det andra på en vecka mot de välbevakade bosättningarna. De politiskt inflytelserika bosättarna hade redan före dådet dömt ut Ariel Sharons planer på buffertzoner mot de palestinska områdena som "otillräckliga".

Buffertzoner

Det var i torsdags kväll som Sharon sade att han ville upprätta buffertzoner för att skapa ett "säkerhetsavstånd" till de palestinska områdena. Utspelet var tämligen odetaljerat, men planen tolkas allmänt innebära allt från att murar byggs och diken grävs mellan Israel och de palestinska områdena, till upprättandet av ännu fler vägspärrar och militärposteringar som redan håller palestinska områden i ett järngrepp.

Den palestinska myndigheten reagerade starkt på Sharons uttalande. Informationsminister Yasser Abed Rabbo kallade planen ett försök att "fängsla det palestinska folket i sina egna byar och städer".

Efter två dygns intensiva strider kännetecknades fredagen av relativt lugn. På torsdagskvällen möttes israeliska och palestinska säkerhetsansvariga på en icke angiven plats. Parterna enades om att försöka få slut på den senaste våldsvågen, som har krävt minst 48 liv sedan i måndags eftermiddag.

Vägspärrar borttagna

Efter mötet uppgav Israel att armén dragit sig tillbaka från positioner i centrala Gazaremsan. Något senare på fredagen avvecklades de vägspärrar som sedan tisdagskvällen delat upp Gazaremsan i tre delar. Armén höll dock kvar sina positioner vid Beit Lahiya i norr, skrev DPA.

En talesman för det israeliska försvarsdepartementet sade att armén gått med på att "minska trycket" på palestinierna i utbyte mot vissa palestinska åtgärder.

I ett flyktingläger i södra Libanon demonstrerade på fredagen 1 500 palestinier för att uppmärksamma Id al-adha, och svor att inte fira den muslimska offerhögtiden förrän de kan resa den palestinska flaggan i Jerusalem. Demonstranterna bar på skyltar med den palestinske ledaren Yasser Arafats porträtt och brände avbildningar av Ariel Sharon.

TT-AFP