Trelleborgs förre vd vill ta över Gislaved

Industrimannen Kjell Nilsson i spetsen för köpargrupp

NYHETER

Det är förre Trelleborgchefen Kjell Nilsson som vill ta över däckfabriken i Gislaved.

Namnet avslöjades på fredagen, samma dag som MBL-förhandlingarna om nedläggningen strandade.

Fabriken i Gislaved har drygt 700 anställda. Tyska däcktillverkaren Continental vill lägga ner hela tillverkningen, men säger sig vara positiva till ett köp under vissa förbehåll.

Tidigare har bland annat näringsminister Björn Rosengren berättat att en svensk intressent visat intresse för Gislaved-fabriken.

F d chef för Trelleborg

Kjell Nilsson, som tidigare bland annat varit chef för Trelleborg AB. Han vill driva tillverkning med vinterdäck som bas.

- Jag har presenterat en idé för Continental om hur de skulle kunna dra sig tillbaka till sina andra centraleuropeiska anläggningar och lämna anläggningen i Gislaved, där det finns förutsättningar att göra någonting, säger Nilsson till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bakom Nilsson uppges finnas en grupp med andra industrimän. Företrädare för både Volvo och Saab har tidigare sagt att man gärna ser att däcktillverkningen i Gislaved fortsätter.

"Maskinerna måste lämnas kvar"

Nilssons krav för att ta över är bland annat att Continental lämnar kvar maskinell utrustning. Det är en huvudförutsättning för att kunna fortsätta med tillverkningen.

Förhandlingarna strandade

Samtidigt som ägarspekulationerna pågick strandade MBL-förhandlingarna om nedläggningen av fabriken. Parterna står mycket långt ifrån varandra, uppger TT.

Den tyske ägaren Continental står fast vid att fabriken ska läggas ned, medan de fackliga organisationerna vill att driften ska fortsätta.

-Vi var överens om att vi inte var överens, sade förhandlaren Birger Overgaard till TT efter sju timmars mangling mellan företagsledningen, Industrifacket, Ledarna och Sif.

Räknar med centrala förhandlingar

Svenska Continentals tyske vd Gerhard Janotta sade redan innan samtalet startade att han räknade med att ärendet gå till centrala förhandlingar.

Enligt Janotta kommer styrelsen ändå att kunna besluta om nedläggning av Gislaved-fabriken i början av mars.

Löntagarkonsulter har tidigare i veckan visat sin rapport. Enligt konsulterna skulle fabriken kunna fortsätta att drivas och vara lönsam.

Continentals ledning har dock meddelat att man inte håller med konsulterna.

Caroline Olsson, TT