Spänt kring Zimbabwe och aids vid toppmötet

NYHETER

STOCKHOLM

Den sydafrikanske presidenten Thabo Mbekis syn på aids och Zimbabwe vållade spänningar när Göran Perssons toppmöte med så kallade progressiva ledare inleddes på fredagen.

Mbeki framförde vid en lunchöverläggning med Persson sina tvivel på den medicinska behandlingen av aids. Persson höll inte med, sade en svensk källa.

Efteråt levererade Mbeki något som lät som ett försvar för Zimbabwes president Robert Mugabe och han verkad och rättvisa val i Zimbabwe.

Det var delvis andra tongångar än vid samtalet med Persson. Den svenske statsministern uppmanade Mbeki att utnyttja möjligheten att klargöra för Mugabe hur resten av världen ser på situationen.

Zimbabwe

Men vid den efterföljande presskonferensen sade Mbeki:

- När vi hade val i Sydafrika 1994 dog 1 000 människor före valet. Det var mycket vå sydafrikanska befolkningens vilja och att det var fritt och rättvist.

- Som sydafrikan måste jag bedöma vad som händer utifrån mina egna erfarenheter och jag tror att om man ser på valmötena, s&arinsen att tusentals deltar. Så allt vi måste göra är att se till att folk har möjligheten att rösta fritt och uttrycka sin åsikt utan rädsla.

Men Persson underströk under mötet behovet av fria och rättvisa val i Zimbabwe. EU har kallat hem sina valobservatörer efter utvisningen av Pierre Schori, men Sydafrika behåller sina i Zimbabwe.

Mellanöstern

Persson hade en serie överläggningar med sina långväga gäster från bland annat Chile, Nya Zeeland och Brasilien. Toppmötet ger likasinnade ledare för ett dussintal länder en möjlighet att lära känna varandra bättre och samordna sin internationella politik.

Situationen i Mellanöstern kom givetvis upp.

Persson krävde att såväl palestiniern Yasser Arafat som Israels premiärminister Ariel Sharon axlar sitt ansvar för att lösa konflikten. Men Persson var pessimistisk och sade att han tror att det kommer bli ännu värre i Mellanöstern innan det blir någon bättring.

- Arafat och Sharon kan ta tag i situationen men det passar dem inte av inrikespolitiska skäl, sade Persson.

Gripenförsäljare

Persson tog också upp bilaterala frågor som då han för Brasiliens president Fernando Henrique Cardoso framhöll fördelarna med Saabs Jas 39 Gripen. Det är ett av de stridsflygplan som tävlar om en storaffär med Brasilien.

Persson framförde diskreta förhoppningar om en öppen process som ger möjlighet till insyn så att affären kan genomföras ärligt.

Gripen tävlar i Brasilien mot amerikanska och franska plan och beslut väntas i år.

Det var in i det sista ovisst om alla toppmötesdeltagare skulle kunna landa i snöyran men vid 17-tiden föreföll de flesta vara på väg, uppger UD.

På fredagskvällen hölls en arbetsmiddag och på lördagen fortsätter diskussionerna.

Webb-radio

Tidigare artiklar

Thomas Höjeberg/TT