Charterplan kanade av banan

Tyska turister i flygkaos i Arvidsjaur

NYHETER

Ett tyskt passagerarplan med 59 personer ombord kanade av landningsbanan på Arvidsjaur flygplats på fredagseftermiddagen.

Ingen människa skadades, och enligt en preliminär undersökning tycks även flygplanet ha klarat sig utan skador.

- Det var några nervösa minuter innan vi fått klart för oss att den dramatiska avåkningen fått ett lyckligt slut, säger Tomas Scherman, säkerhetsansvarig vid Arvidsjaurs flygplats.

Ol inträffade när planet skulle landa strax före 13.30 på fredagseftermiddagen.

- Det såg ut att vara en helt normal landning. Men piloten ombord på Lufthansaplanet lyckades inte få stopp på planet på den 2 000 meter långa landningsbanan. Planet fortsatte förbi landningsbanan rakt ut i snön där det blev stående 80 meter från banans kant, berättar Tomas Scherman.

Fastnade i snön

Planet kunde inte ta sig loss från snön av egen kraft, utan måste få bogserhjälp.

Flygplanet är av typ BAe 146 med plats för cirka 80 passagerare tillhör det tyska flygbolaget Lufthansa. Det fanns 53 passagerd. Ingen person skadades vid haveriet. Besättningen bestod av sex personer.

- Passagerarna har tagit det inträffade med fattning. Ingen har skadats och det föreligger inga tecken på att någon ombord chockats av det inträffade, säger Tomas Scherman.

Tekniker har genomfört en undersökninglanet och har inte funnit några synliga tecken skador.

- Flygplanet kommer dock att gås igenom mer noggrant innan det får tillstånd att lyfta från flygplatsen i Arvidsjaur, säger Tomas Scherman.

Får resa via Arlanda

De cirka 30 passagerare som skulle ha återvänt till Tyskland med det havererade planet kommer att få åka med andra plan via Arlanda tillbaka till Tyskland. Något som försvåras på grund av att många flygturer ställts in på grund av snöovädret som ställer till med stora problem för flygtrafiken i Sverige.

Ove Byström/TT