Kanada vann enkelt över Vitryssland

Nu har man chansen att spela hem första OS-guldet på 50 år

NYHETER

SALT LAKE CITY

Han gjorde det mot Finland i kvartsfinalen - och mot Vitryssland i semifinalen (7-1).

När namn som Eric Lindros och Jarome Iginla har svikit så har Steve Yzerman, 36, blivit den målskytt och ledare som Kanada behöver.

Den kan ge första OS-guldet på 50 år.

Foto: REUTERS
Kanada är i final efter att lätt ha vunnit sin semifinal mot Tre Kronors banemän från Vitryssland.

Inte sedan 1952 har Kanada stått överst på pallen i ett vinter-OS i ishockey. Den gången blev det seger via gruppspel med USA som tvåa och Sverige på bronsplats. Men sedan dess har hoppet och ambitionen levt kvar men förstaplatserna uteblivit.

Till Salt Lake City kom Kanada för upprättelse, med de största stjärnorna och med det kanske största favorittrycket.

Yzerman visade vägen

Wayne Gretzky blev general manager och Mario Lemieux lagkapten. Eric Lindros och Brendan Shanahan skulle stå för tyngden och NHL:s skytteligaledare Jarome Iginla för målen.

Men i de viktiga matcherna är det en annan kanadensare som blivit fram. I kvartsfinalen mot Finland (2-1) satte veteranen Steve Yzerman det viktiga 2-1-målet, och i semifinalen mot Vitryssland var det 36-åringen från Detroit som på nytt visade vägen.

I den första perioden satte Yzerman 1-0 och spelade fram Edmontonbacken Eric Brewer till 2-1. I den andra perioden serverade han Paul Kariya jätteläget som gav 4-1 och definitivt punkterade semifinalen.

Lindros fick näta till slut

Yzerman har därmed klivit fram som en av Kanadas viktigaste spelare, när stjärnor som Lindros och Iginla haft svårt att få det att stämma. Fram till semifinalen mot Vitryssland hde ingen av dem producerat en enda poäng på fyra matcher i turneringen.

Men i den tredje perioden, när matchen gick på halvfart, fick Lindros sätta 6-1 och Iginla petade in 7-1.

Jakob Sillén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM